6+1 alkotó könyves ötlet

Barkácsolni, kézműveskedni jó, és akár a könyvekhez kapcsolódóan is lehet. Mondom ezt én, a született kétbalkezes – de még én is megpróbálkoztam vele az esztendők folyamán, és sikerrel! S persze alkottam már a fiammal is olyan dolgokat, amelyeknek köze van a könyvhöz, sőt akár használható is olvasás során (után, előtt). Bár finoman szólva sem vagyok e téma szakértője, de néhány ötletet összegyűjtöttem, és ezekből mi magunk is megvalósítottunk többet. Az alkotás ugyanakkor jó apropója lehet a könyvekkel való kapcsolat szorosabbra fűzésének, a könyvekről szóló beszélgetéseknek is.

Magam fabrikálta mesekönyv, a fiam nagyon örült neki

Nézzük tehát, milyen – könyvhöz kötődő – kézműves alkotások születhetnek!

  1. Könyvjelző. Ez talán a legegyszerűbben kivitelezhető ötlet. Vágjunk ki egy vastagabb papírból vagy kartonból egy téglalapot vagy bármilyen más alakzatot, és dekoráljuk rajzzal, festéssel, ragasztással, matricával. Mi jelenleg egy karácsony előtt készített, dekortapaszokkal díszített könyvjelzőt használunk. A munka jelentős részét a gyerkőcre bízhatjuk, persze életkortól, ügyességtől függően. A vágás és a dekorálás – a megfelelő technikával – például kitűnő feladat számukra.

    Karácsonyi könyvjelzőnk
  2. Készítsünk mesekönyvet házilag! A kiválasztott történeteket kinyomtatjuk, lefűzzük és feltesszük a könyvespolcra. Az így elkészített könyvet aztán ugyanúgy elővehetjük, használhatjuk, mint a többi mesekötetet. Dekorálhatjuk (mi, a gyerek vagy mindketten) akár utólag is, és további nagy előnye, hogy bővíthetjük, de később akár ki is vehetünk belőle olyan meséket, amelyeket már kinőtt a gyermekünk. Én évekkel ezelőtt készítettem egy könyvecskét, nagy sikere volt. Mi „csupán” matricákkal díszítettük.

    Mi matricákkal dekoráltuk a házilag készült kötetet
  3. Meseillusztráció készítése. Mindig jó téma egy-egy hallott mesét lerajzolni: egy emlékezetes jelenetet, szimpatikus vagy épp ellenszenves szereplőt, a helyszínt. Erre általában a gyerekek is szívesen vállalkoznak, ha tetszett nekik a történet. A képet aztán kitehetjük a gyerekszoba falára, a hűtőre (melyik otthonban mire van lehetőség), vagy bekerülhet a házilag készített mesekönyvbe.
  4. Szereplők, jelenetek megformálása gyurmából. A meseillusztráció háromdimenziós változata. A végeredményt lefotózhatjuk, és így is bekerülhet a házi mesekönyvbe.
  5. Szereplők, jelenetek elkészítése egyéb kézműves technikával, varrással, horgolással, stb. Leginkább ügyes kezű felnőtteknek ajánlható, a gyerek(ek) körében garantáltan sikert arat egy-egy jól sikerült munka. 🙂
  6. Ex libris. Magyarul könyvjegy, régi hagyomány felelevenítése, kis papírlapon jellemző rajz, címer készítése a tulajdonos megjelölésével, majd könyv(ek)be ragasztása. Célja nem más, mint a tulajdonos azonosítása. Egyik változata pecsét formájában élt, s így a tulajdonos címerét, nevét belepecsételték a kötetekbe. Az ex libris a tulajdonos neve mellett jellemzően díszes, művészien elkészített ábrát (régen jellemzően címert) tartalmazott, de akár egy mottóval is kiegészíthetjük. A gyerekkel együtt is alkothatunk ex librist, amelyet nem muszáj beragasztani, egyszerűen csak bele is csúsztathatjuk a köteteibe (legfeljebb majd vigyázunk, ne essen ki). A digitális technikának köszönhetően ma már elég egyszer megrajzolni, és lefotózva vagy beszkennelve több példányban kinyomtathatjuk.

+1. A kakukktojás ötlet: írjunk együtt mesét! Ez ugyan nem kézműves tevékenység, de szintén kreatív alkotómunka. A gyermekkel közösen is kitalálhatunk mesét. Ha gyorsan tudunk írni, rögtön le is jegyezhetjük, ha nem, érdemes hangfelvételként rögzíteni (diktafonra vagy a mobiltelefonunkra), majd utána legépelni. Aztán ki is nyomtathatjuk.