A hóbortos öreg és a kíváncsi macska

Pettson és Findusz télen érkeztek a könyvespolcunkra és az életünkbe. A kisfiamat és engem is meghódítottak, egyszerűen imádjuk őket!

A könyvtárban választottuk ki – mondhatni, találomra, pár mondatba beleolvasva és a képeket nézegetve – Sven Nordqvist Pettson sátorozik című kötetét. Telitalálat volt! Zseniális a szöveg, fantasztikusak a képek. A történet tulajdonképpen egyszerű, a négyéves gyerek számára is követhető, ugyanakkor mégsem sablonos, váratlan fordulatokban bővelkedik. Ugyanez a megállapítás érvényes a sorozat további, általunk olvasott darabjára is.

Pettson sátorozik – az első „fecske”

Mert persze utána kikölcsönöztük a széria más részeit is: A kandúr szülinapi tortáját és a Tűzijáték a rókának címűt. Ezek sem okoztak csalódást.

A Pettson sátorozik című könyvről már tettem említést abban a bejegyzésben, amelyikben a könyvtári beiratkozásról írtam. Akkor, a friss benyomások alapján úgy véltem, a mese humora elsősorban nekem jött be, a gyermekem még nem igazán érti. Ki kell javítanom magamat: a kötetek abszurd humorához talán még kicsi, viszont  ő is viccesnek találja a történeteket – nyilván másképp, mint én. Mindketten remekül szórakozunk, miközben felolvasom – mindketten megtaláljuk benne a számunkra mulatságos poénokat. Ötödjére és tizedjére is. 🙂

Pettson első ránézésre igazi „anti-mesehős”: hóbortos(nak tűnő) öregember. Findusz pedig a rendkívül kíváncsi macskája, akivel beszélgetni szokott. Van még egy rakás tyúkja, akik szintén szerepet kapnak a történetekben, néha pedig felbukkannak a szomszédok is. Valahol az isten háta mögött laknak, ahol látszólag nem történik semmi. Mégis remekül működik az egész, mert Sven Nordqvist megtalálja a sztorit a legbanálisabb hétköznapi apróságban is: abban, hogy elfogyott a liszt, és el kell menni a boltba, hogy Pettson palacsintát süthessen Findusznak, és abban is, hogy egy róka lopja a tyúkokat (szerencsére csak a szomszédban). A figurák nagyon karakteresek, a főszereplők hibáikkal együtt is – mert bizony azok is vannak – szerethetőek. Ismerős lehet Pettson és Findusz minden szülő számára, hiszen olyan érzésünk lehet olvasás közben, mintha egy apa vagy anya és egy kisgyermek párosát látnánk személyiségükben megbújni. Nyilván nem véletlenül.

Váratlan fordulattal zárul a Tűzijáték a rókának című történet

A meséket olyan gyerekekkel érdemes olvasni, akiket már érdekelnek a történetek, és van elég türelmük a hosszabb felolvasásokhoz (nálunk körülbelül húsz perc egy kötet). Alapvetően az óvodás korosztályt érdemes meglepni ezekkel a kötetekkel.

A rajzok, amelyek ugyancsak Sven Nordqvist munkái, szinte külön világot képeznek. Olyan részletek is megjelennek rajtuk, amelyekről a szövegekben nem esik szó. Önállóan is elmesélik a történetet, olyan apróságokkal gazdagítva, amelyek nem derülnek ki a mondatokból; Nordqvist megdolgoztatja a gyerekek és a felnőttek képzeletét is.

Ami minket illet, biztos, hogy vevők leszünk Pettson és Findusz többi kalandjára is.