Elek apó csodálatos mesevilága

Igazi tündérmesevilágba kirándultunk a közelmúltban: Benedek Elek-könyvből olvastunk szegény legényekről, királyfikról és királylányokról, sárkányokról, táltosokról, valamint egyéb, csodálatos és klasszikus meseszereplőkről. Elmerültünk a magyar mesevilág hullámaiban, s elmondhatom, a régi történetek a huszonegyedik században is fantasztikus kikapcsolódást nyújtanak. Nekem mindenképpen üdítő volt visszalépni e gyermekkoromból ismert csodavilágba.

A fiam is élvezte ezt a különleges utazást, s végül apránként a kötet összes meséjét felolvastam neki – míg nem végeztünk, nem is kért más esti olvasmányt.  Így aztán megismerkedett többek között a Babszem Jankó, A tizenkét varjú, A kolozsvári bíró és Az ember a legerősebb című, széles körben kedvelt történetekkel.

Királylány és vár – két jellegzetes motívum a kötet meséiből

Emlékeim szerint én magam is kisiskolás koromban „fogyasztottam” a legtöbbet a Benedek Elek és Illyés Gyula fémjelezte, népmesei gyökerű olvasnivalókból. Illyés Hetvenhét magyar népmese című munkája ma is megtalálható a könyvespolcunkon, mint ahogy Benedek Elek sem hiányozhat.

A népszerű Elek apó írásai, illetve mesegyűjtései örökzöldek, számtalan kötet, válogatás megjelent már az elmúlt másfél évszázadban. Mi az Olvasók Háza Kiadó gondozásában 2014-ben napvilágot látott Nagy mesekönyv sorozat ötödik részét forgattuk ezúttal, mely háromszáz oldalon, sok színes képpel illusztrálva közel harminc történetet tartalmaz. Tekintélyes mérete miatt nem az a típusú kiadvány, melyet az ember könnyedén magával visz bárhová, de abban biztos vagyok, még sokszor levesszük a polcról. Akár én – egyedül is.