Két régi manó Csehországból

Egy régi klasszikust olvasgattunk 2018 utolsó heteiben esténként (meg hétvégén délutánonként is): Václav Ctvrtek és Zdenek Smetana Moha és Páfrány című mesekönyvét.

Én magam is érdeklődéssel vártam a történeteket, ugyanis ez a kötet – bár gyerekkoromban is kapható volt – kimaradt eddig az életemből, viszont már sokat hallottam, olvastam róla. Rajzfilm is készült belőle, de bevallom őszintén, egyáltalán nem emlékszem arra sem.

A különlegesen felépített mesékhez sajátos képi világ dukál

A kötetben az egyes epizódok hasonló terjedelműek, viszonylag rövidek, egy-egy estébe akár több mese is beleférhet, így elég jól kiszámítható, van-e még időnk a következő történetbe belevágni. A két manó személyisége nekem első blikkre eléggé egyformának tűnt, de valójában nem csupán a külsejük, hanem a jellemük is eltérő, a könyv végére kedves ismerősökké válnak, s egy-egy mondatról már előre sejthető, hogy Moha vagy Páfrány mondta-e. Én magam kicsit elvontnak, de még emészthetőnek találtam a meséket, a szerző egészen különleges, saját törvényekkel rendelkező álomvilágba helyezi a szereplőket. Egyedi a történetszövés is, néha az az ember érzése, nem odaillő dolgok, jelenetek kerülnek egy-egy mesébe, aztán a végére kiderül, hogy mégis van összefüggés, és – mintha egy puzzle darabjai lennének – minden a helyére kerül. A kötet végére már otthonosan mozgunk Moha és Páfrány sajátos, tündérekkel, sárkánnyal, bosszúálló széllel, rosszul működő órakakukkal és még számtalan más, fura szereplővel tarkított világában

A kisfiam második nekifutásra kedvelte meg a könyvet. Az első néhány rész után tartottunk egy kis szünetet – vagyis más olvasmányt kért néhány estén át –, majd visszatértünk ehhez a kötethez. A nagy „áttörést” a kakukkos történet hozta, amelyet végigkuncogott, és még később is emlegetett, s ezután estéről estére lelkesen vette le ezt a könyvet a polcról, láthatóan nagyon megszerette.

Bár a mi példányunkban nem találtam életkori ajánlást, ezt az olvasmányt nagyobb ovisoknak és kisiskolásoknak ajánlanám, azaz legalább 5-6 éves kortól. A Móra Könyvkiadó 2002-es kiadását a könyvtárból kölcsönöztük ki, a webáruházakban szétnézve 2008-as lehetett az utolsó kiadás. Viszont a könyvtárakban jó eséllyel megtalálhatjuk ezt a klasszikus mesekönyvet.