Marék Veronika felelgetős könyvei

Marék Veronika legendás felelgetős könyveiről már régóta készülök írni. Egészen pontosan arról a kettőről, amelyik nekünk megvan. A Tegnap, ma, holnap az idő labirintusában igyekszik fogódzót adni a kicsiknek, míg a Játsszunk utazást? a különféle közlekedési eszközöket mutatja be a kis olvasóknak. Mindkét kötetünk a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójáról származik, férjem családjának házi könyvtárából került a gyerekszobánkba. 🙂 (A kemény borítású kiadványok korukhoz képest egyébként meglepően jól bírják a strapát.)

Felelgetve tanítanak

A felelgetős könyvekben – miként a nevük is mutatja – a párbeszéd dominál, kérdések és válaszok sorával járnak körbe egy-egy témát. Felnőtt olvasóként a sok ismételgetés, az egyszerű mondatszerkezetek és a meglehetősen szegényes cselekmény miatt megvan az esélye, hogy együgyűnek (netán idegesítőnek) érezzük e köteteket, viszont épp ezek azok a jellemzők, amelyek miatt két-három-négy éves gyermekünk simán megkedvelheti.

Hogy a hét napjai és az időhatározószók tengerében – tegnapelőtt, tegnap, ma, holnap, holnapután – milyen mértékben segít a mese eligazodni az apróságoknak, nem merek nyilatkozni; a saját gyermekemnél nem vettem észre átütő sikert, viszont a bábszínház nagyon megtetszett neki, és elkezdte kérdezgetni, mikor megyünk mi is. 🙂 Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy apró lépésekkel mégis hozzájárult a megértéshez és a tanuláshoz, a hét napjait például elég könnyedén megjegyezte. Más gyerek esetében azonban lehet, egyértelműbb a hatás.

A Játsszunk utazást? című könyvecske a járműkedvelő gyerkőcök körében biztosan kedvező fogadtatásra számíthat. Bár mai világunkban a közlekedés a legkisebbek számára is megszokott, hétköznapi dolog, de találkozhatnak a mesében olyan járművekkel is, amelyeket esetleg kevésbé vagy egyáltalán nem ismernek. Például vízibusszal vagy vidéki gyerekek HÉV-vel és metróval, sőt akár villamossal is. (Miután láttuk képen, én Youtube-videón is megmutattam a fiamnak a metrót és a HÉV-et.) S az is kiderül, hogy a szobában játékból bármi közlekedhet – csupán egy kis fantázia kell hozzá, hogy a fotel alatti területből metróalagút legyen…

Az időt taglaló alkotást Marék Veronika, míg az utazós témájút Görög Júlia illusztrálta; a rajzok mindkét kiadványban bájosak, szerethetőek. E két kis kötetet az utóbbi években újra kiadták, de valószínűleg a könyvtárakban is könnyen fellelhető.