Mese, közösség, portál

Ha mesekönyv lenne, már több ezer oldalt számlálna, ráadásul folyamatosan hízik. Egyszóval kimeríthetetlen meseforrásnak tűnik úgy, hogy akár a zsebünkben is elfér. Mindez izgalmas feladványnak hangzik, fel is tehetném a kérdést: mi az? De rögtön elárulom, a Mesketéről, a tavaly indult első magyar, mese tematikájú közösségi portálról van szó.

Az oldalra szabadon regisztrálhatnak profi és amatőr meseírók, majd feltölthetik alkotásaikat, hogy azok megjelenjenek a nagyközönség előtt. Az unokáinak mesélő nagymamától a tehetséges gyerekeken át a hivatásos írókig hatalmas a merítés – és folyamatosan növekszik. Már több mint háromszázan publikálnak a Mesketén.

Jelenleg több mint ezerháromszáz mese olvasható a portálon, kétszázöt pedig hangosmeseként is meghallgatható. Ez utóbbi jó szolgálatot tehet, ha véletlenül nincs időnk felolvasni, vagy betegség miatt nem tudunk. (Ez utóbbi már velünk is előfordult. Egyébként gyerekkoromban sokat hallgattam meselemezeket – bakeliten –, és nagyon szerettem. Vannak klasszikus történetek, amelyek azóta is az akkori mesélő hangján szólalnak meg a fejemben.)

Az oldalon többféle tematizálás segíti a tájékozódásunkat; válogathatunk életkor, nem vagy téma szerint is a mesék között. Kellemes meglepetés, hogy tizenéveseknek és felnőtteknek szóló írásokat is találunk. A blogban fontos kérdéseket megválaszoló cikkeket olvashatunk a mesélés mikéntjéről és hatásairól – például miért fontos a mese, vagy mikortól meséljünk a gyermekünknek.

A portálon szereplő történetek jól olvashatóak mobilon is, így remek segítséget nyújtanak akkor, ha nem szeretnénk vagy elfelejtettünk mesekönyvet vinni magunkkal. Remek és tartalmas időtöltést kínál, ha például az orvosnál (vagy bárhol) várakoznunk kell a gyerekkel, ha utazunk, de üdülés közben is.

Megsüvegelendő, hogy az oldal ingyenes lehetőséget kínál a kezdő írók számára, akik néhány kattintással a közönség elé léphetnek. Ráadásként a Meskete pályázatot hirdetett, a kiírás díjnyertes alkotásai pedig mesekönyvként nyomtatott formában is megjelennek majd. Bárki szerencsét próbálhat; ha vannak asztalfiókban heverő vagy a számítógép fájljai között „porosodó” meséid, itt a kiváló alkalom, hogy megmutasd és akár nyomtatásban is viszontlásd őket. Márciustól pedig egy szakmai zsűrin kívül az olvasók is szavazhatnak a pályaművekre.

A Mesketének még számtalan fantasztikus terve van, például gyerekbarát applikáció kifejlesztése, webáruház létrehozása, gyerekeknek szánt pályázatok kiírása, saját könyvkiadó alapítása vagy a kedvencem: digitális diavetítő aloldal. Ha a fejlődés ilyen ütemű marad, mint eddig, akkor nincs kétségem, hogy a célok előbb-utóbb megvalósulnak.

Mi biztosan rendszeresen visszatérő látogatók leszünk, hiszen a Meskete már most kiapadhatatlannak tűnik.