Meséken és verseken túl…

A meséken és a verseken túl is van olvasnivaló a polcon: jöhetnek és jönnek is az ismeretterjesztő könyvek. Egy kis kitérő következik… de nem először, hiszen az Állatok című kötetről már írtam korábban.  🙂

A Teherautók, markológépek és traktorok című művet tavaly, harmadik születésnapjára kapta a fiam. A kötetet óvodáskortól ajánlják a hátsó borítón lévő felirat szerint, így akár kicsit korainak is tűnhet egy alig hároméves gyereknek, de tudatosan választottuk. Az egyik nagy könyvesboltban ugyanis körülnéztünk – a férjemmel kettesben –, belelapoztunk több ismeretterjesztő alkotásba, és arra jutottunk, hogy ennyi szöveggel és információval már megbirkózik a gyermekünk.

Szép és jó minőségű kiadvány

A Ravensburger sorozatát a Scolar Kiadó bocsátotta útjára Magyarországon, számtalan fiús, lányos és uniszex témában kapható, sőt létezik mini változata is kisebbeknek. Mi tehát a kicsit nagyobbaknak szóló verzió mellett döntöttünk, követve a „saját gyermeked te ismered legjobban” elvet és arra is gondolva, hogy ne „nőjük ki” az új szerzeményt egy éven belül.

Az elképzelésünk bevált, a kisfiúnk azonnal rácuppant a könyvre, volt türelme a hosszabb szövegrészeket is végighallgatni, és nem csak ő, én is új ismeretekkel gazdagodtam olvasás közben. 🙂 A kötetben kihajtható fülek találhatóak, amelyek alatt újabb kép vagy információ van elrejtve. E fülek nálunk egyelőre jól bírják a strapát, egyik sem szakadt le, persze igyekszünk vigyázni a könyvre. Azóta a kisfiam lelkesen mutatja az ellensúlyt, ahányszor csak toronydarut látunk valahol, és megnézzük a futómacskát is – merthogy ezekről is olvashatunk a szépen illusztrált kiadványban. Az úthasználati díj fizetéséről szóló részletes leírás talán kevésbé izgalmas egy gyereknek, de az én fiam azt is figyelmesen végighallgatja.

Az elmúlt évben több kötetet is beszereztünk a sorozatból, a témákat a gyermekünk érdeklődéséhez igazodva választottuk ki. Az autók, a Fedezd fel az erdőt! és Az építkezésen szintén sikert aratott. Csupán az utóbbi könyvvel gyűlt meg kicsit a bajunk, mivel a kihajtható fülek sokkal nehezebben mozgathatóak, mint a többiben – a sorszámozás szerint ez volt a széria első része, és a későbbi kötetekben láthatóan orvosolták e problémát.