Szókincs, kaland, szerelem

Mi az a szókincs? Miért fontos, hogy nagy legyen? Mi történik, ha túl kicsi? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatnak a kisiskolás és felnőtt olvasók is Bosnyák Viktória meseregényéből, A nagy szókincsrablásból.

A történet nem csupán tanulságos, szórakoztató is. Még én is – aki felolvastam a könyvet – izgatottan vártam a következő fejezetet, mert a szerző olykor meg tudott lepni egy-egy váratlan fordulattal. A cselekmény fiúkat és lányokat egyaránt leköthet: van benne bűnügy és szerelem is, de minden csak olyan arányban, hogy ne billenjen a mérleg nyelve egyik nem javára sem. Így a fiamnak sem volt az a kifogása, hogy ez a mese túl lányos.

A tolvaj tisztességes szakmát választ a mese végén

A kötet rengeteg nyelvi fordulattal, játékossággal és persze sok-sok szinonimával látja el az olvasót, sőt ezek nagy része felolvasva is teljes mértékben érvényesül. Egy-két utalás talán csak az idősebb olvasóknak tűnik fel, ám ez garantálja, hogy közös családi felolvasás során a felnőttek se unatkozzanak.

Nem mintha unalom fenyegetne! A történet pörgős, fordulatos, a szereplők igazi, személyiséggel bíró karakterek, még Ficsúr, a szépfiú is jóval több annál, mint amit az első fejezetben mutat nekünk. Az is világossá válik, hogy nemcsak a vonzó külső, hanem a belső tulajdonságok is szerelmet ébreszthetnek.

A párbaj játékai remek ötletet adnak nekünk is közös időtöltésre, nyugodtan ki lehet próbálni a családban is. Bosnyák Viktória belefűzi híres regények címét, bővítve a kisiskolások ismereteit, de remek poén (no meg marketingfogás), hogy saját, A sirály a király? című alkotását is megemlíti játékfeladványként. (Azt egyébként már szintén olvastuk tavaly együtt, most pedig az iskolában közösen dolgozzák fel. Ez a mű a j és ly helyesírását gyakoroltatja szinte észrevétlenül, ugyanakkor nagyon szórakoztatóan, szintén ajánlom.)

Külön javaslom Ficsúr két levelét – egyet írt a történet elején, és egyet a végén – összehasonlítani a könyv elolvasása után. Akkora a különbség a szókincs és a stílus tekintetében, hogy egy kisiskolás számára is egyértelműen látszik.

Szűcs Édua fekete-fehér, mégis nagyon vidám hangulatú illusztrációi megkönnyítik a szöveg olvasását és értelmezését az ifjú olvasók számára. A nagy betűméret és a tördelés ugyancsak segíti őket, így bátran próbálkozhatnak egyedül is a már ügyesen olvasó gyerekek.

A mi könyvünk a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2019-ben.