Egy megunhatatlan sorozat: Maszat

Az első „papíros” könyvek egyike, amelyet a fiammal lapozgatni kezdtünk a második születésnapja körül, Berg Judit egyik kötete, a Maszat épít volt. Mindkettőnk kedvencévé vált, így hamarosan további könyveket vásároltam a Maszat-sorozatból.

Végtelenül egyszerű, ugyanakkor kedves történetek, végtelenül egyszerű, mégis igényes nyelvezettel elmesélve. Olyan sztorik, amelyek bármelyik kisgyerekkel megeshetnek: áramszünet lesz, vonaton utazik, nem tud elaludni, madáretetőt készít, vagy séta közben számolgatja, miből mennyit lát az úton. Elmaradhatatlan társa az okos játékfigura, Hóchóc, aki mindig bölcs tanácsokkal segíti. Maszatnak két kis barátja is van, Misi és Sári, akikkel közösen fedezi fel a világot.

A szereplőkkel együtt az ifjú olvasók is megismerkednek a számokkal, a zöldségekkel, megtanulják, hogy az áramszünet és a porszívó nem is félelmetes, vagy hogy nem érdemes irigy lenni.

Külön meg kell említeni Agócs Írisz imádnivaló rajzait, amelyek még szerethetőbbé teszik a történeteket.

Az egyszerű nyelv és cselekmény miatt a legkisebbek számára is követhetőek, élvezhetőek ezek a mesék, ráadásul egy-egy oldalon igen kevés szöveg van, így türelmetlen, lapozni szerető gyereknek is bátran választhatóak ezek a kis kötetek.

Három és fél éves fiam még mindig gyakran veszi le a polcról valamelyik Maszat-könyvet. Nem csodálom. Magam is szívesen olvasom fel őket – akár harmincnyolcadjára is.