Kalandos utazás a Maszat-hegyen túl

Nagy fába vágtuk a fejszét az őszi hónapokban (és igen, kicsi csúszással most írok róla; vannak még tartozásaim tavalyról): Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című művét vettük le esténként a polcról, bevetettük magunkat Muhi Andris és a pacák világába. Az alkotás műfaja verses meseregény, s mi tagadás, nem könnyű olvasmány – még felnőttnek sem feltétlenül. Igazi, kalandos, ugyanakkor szokatlan formában, rendkívül mívesen megírt és meglehetősen hosszú mesében merülhetünk el.

Pár éve olvastam ezt a művet, akkor még csak a magam örömére és kíváncsiságára. Néhány hónapja elérkezettnek láttam az időt, hogy tegyünk egy próbát, s megnézzem, mit szól hozzá a hatéves fiam. A könyvben rejtőző irodalomtörténeti utalásokat nyilván még nem érti meg, de vajon hogyan fogadja magát a történetet és a számára szokatlan nyelvezetet, olykor-olykor elkalandozó cselekményszövést?

Túl a Maszat-hegyen
Kalandos történet, mókás szereplők, mesteri verselés

Végigolvastuk, -izgultuk Muhi Andris és Janka történetét, s bár láttam a gyermekemen, hogy nagyon kell figyelnie, mert a szokásosnál nehezebben emészthető, amit hall, de kitartott és kíváncsian várta a fejleményeket. Ha valamit nem értett, kérdezett – egy-egy szót vagy a történet alakulásával kapcsolatban –, én pedig igyekeztem elmagyarázni, közelebb hozni hozzá. Néhányszor én magam álltam meg egy-egy pillanatra, és érdeklődtem, érti-e, amiről szó van (ennél persze kicsit konkrétabb kérdésfeltevéssel).

A fiam szorított a főszereplő kisfiúnak, Andrisnak, kuncogott Szösz nénén meg Csálé és Egyenes figuráján, én pedig egy-egy zseniális irodalmi utaláson nevettem fel olvasás közben. Aztán persze próbáltam megmagyarázni, miért találom ezt vagy azt olyan viccesnek, mert rögtön megkaptam a kérdést. 🙂 Nem volt könnyű dolgom, főleg akkor, amikor Varró Dániel Tatjána és Anyegin levelezését idézte meg. 🙂

A Túl a Maszat-hegyen egyszerre komoly és nagyon vicces olvasmány, egyszerre szól gyerekeknek és felnőtteknek. A Magvető Kiadó gondozásában megjelent kötetet Varró Dániel testvére, Varró Zsuzsa illusztrálta.

Az az érzésem, nem utoljára vettük le a könyvespolcról ezt az alkotást. S ahogy növekszik és mind többet tud a fiam, valószínűleg egyre jobban kinyílik majd előtte a Varró Dániel alkotta szöveg.