Az Igazán Hasznos Mozdonyok világa

Ha valamit szívesen kiadnék újra, az az Egmont-Hungary Kft. Thomas, a gőzmozdony sorozata lenne… Biztos sikert aratna… 🙂 Az aukciós oldalakon mindenesetre keresett árucikknek számítanak a Thomas Könyvklub széria kötetei.

Könnyen kezelhető kis kötetek, mindegyikben egy-egy történet található

Mi körülbelül másfél éve egy hipermarketben bukkantunk rá az egyik könyvre (Dízel és a Vásott Vagonok), és megvettük a kisfiunknak. Nagy sikert aratott, így megpróbáltam újabb részekhez jutni. Megrendelni vagy boltban kapni nem lehet, maradtak a használtan eladó kötetek. Nem volt egyszerű, mert néhány száz forintnál többet nem voltam hajlandó adni egy-egy darabért, és gyakran ezer forint fölé ment a licit, de végül az egyik aukciós oldalon sikerült hozzájutni még két történethez.

Nem mondom, hogy irodalmi műremekek, de a fiam imádja a járműveket, Thomas és társai pedig a kedvencek közé tartoznak. A mesék nem túl bonyolultak, békések, a figurák kedvesek, szerethetőek, nincs túl hosszú szöveg egy-egy oldalpáron, nincsenek helyesírási és nyelvhelyességi hibák – ezek számomra fontos szempontok, hiszen én olvasom fel őket –, és mivel a könyvek viszonylag kicsik, így egyszerűbb őket kézben tartani vagy magunkkal vinni. További erénye a sorozatnak, hogy a szöveget viszonylag nagy betűkkel írták: ha olvasni tanul a gyermekünk, érdemes újra elővenni, gyakorlásra jó lesz.

Én akkor „vetettem be” az elsőt, amikor a fiam bő két és fél éves volt – akkor már nem okozott gondot sem a terjedelem, sem a sztori követése. A harmadik szülinapja körül kapta a másodikat, és három hónappal később a harmadikat.

A könyvtárból nemrég kikölcsönöztük a Thomas Nagykönyve széria – szintén az Egmont-Hungary adta ki – két részét is, ezekben a mesékkel kapcsolatos (kicsit nagyobbaknak való) feladatokat is találhatnak a gyerekek. A történetek egy része már ismerős volt a rajzfilmsorozatból, a könyvben pedig rövidítve, egyszerűsítve olvashattuk őket.

Ezek tényleg nagyobb könyvek, a karácsonyiban egy, a másikban több mese is olvasható

(A címben lévő nagy kezdőbetűk nyelvtanilag nem indokoltak, a könyvekben található írásmódot követtem. :-))