Kányádi Sándor világcsavargó egérkéje

Megakadt a szemem tavasszal többször is Kányádi Sándor Világlátott egérke című kötetén, ahogy a könyvespolc előtt sétáltam, ám végül szomorú apropó kapcsán emeltem le onnan. Az erdélyi költő-író halála után néhány nappal vettem elő, hogy elkezdjem felolvasni a fiamnak. Már régóta terveztem, gondolkodtam rajta, hogy talán már jöhetne… Végre tettre váltottam az ötletet, és tettem egy próbát vele.

A borítón szereplő kép már a végkifejletre utal

A Világlátott egérke 1985-ös (tudomásom szerint első) kiadása a Már tudok olvasni sorozatban jelent meg, és amint az évszámból sejthető, igen, az én gyerekkori kötetem volt. Szerettem ezt a könyvet, sokszor elolvastam kisiskolásként. Emlékeim szerint fordulatos, mégis könnyen olvasható meseregényről van szó, amelyben a szimpatikus főszereplő egérkét hamar szívembe zártam, és nagyon tetszett a végkifejlet is, amelyben a kis világjáró igazi otthonra talál.

A könyvet a kiadó hat éven felülieknek ajánlotta, én azért bátran felolvastam az ötévesemnek. (A javaslat egyébként ésszerű, ha a sorozat címére tekintünk, hiszen a gyerekek – akkoriban jellemző módon – hatévesen kezdtek olvasni tanulni.) A rövid fejezetek egyszerűbbé tették a dolgomat, egy-egy, néha két részt olvastunk el egyszerre. A patkány-főkóstoló jelentőségét, illetve a patkányköltő – kissé homályosabban megfogalmazott – halálát láthatóan nem teljesen értette meg a gyermekem, viszont végig érdeklődéssel követte az eseményeket, és várta a folytatásokat. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy egy és két év múlva újra érdemes lesz elővenni ezt a könyvecskét…

Felnőttként érdekes volt felfedezni a szövegben elrejtett különböző utalásokat, egyik kedvencem a tévéző – Tom és Jerryt néző – házimacska volt. 🙂 Még jobban élveztem azt, amikor Kányádi Sándor költészetének egy-egy motívuma köszönt vissza a meseregényből. Gyerekeknek és felnőtteknek szóló alkotásban is megírta, hogy a világon a legjobb félelem nélkül élni… A mű ízes, különleges kifejezésekkel is gyarapíthatja szókincsünket.

A kötet 1985 óta többféle kiadásban is napvilágot látott, webshopokban jelenleg is kapható.