Kóstoló az iskolából

Nagy változás előtt állunk: ősztől iskolás lesz a fiam. Mint ahogy annak idején az óvodára, az iskolára is többek között ilyen témájú olvasmányokkal, mesékkel készülünk. Remélem, segítenek neki megválaszolni a kérdéseit, félelmeit. Mert – bár várja, hogy iskolás legyen – azért érezhetően tart is az ismeretlentől. (Mint mindannyian.)

Már az otthoni polcon is van egy-két iskolai témájú mesekönyv, s legutóbb (még márciusban) a könyvtárból is kölcsönöztünk.

A Scolar Kiadó Mit? Miért? Hogyan? sorozatát nagyon szerettük az elmúlt években, több kötet is megtalálható a fiam könyvespolcán. Az Iskolás leszek című részét a könyvtárból hoztuk ki. (Szerencsére kifogástalan állapotban van, a kihajtható fülek is teljesen épek.)

A kihajtogatható fülek e kötetben is további információkat rejtenek

Sok érdekes kérdésre választ kaphatunk belőle: milyen helyiségek vannak egy iskolában, mit lehet ott tanulni, milyen volt az iskola száz évvel ezelőtt, miért vannak szünetek, miért szükségesek a szabályok, vagy éppen milyen az iskola távoli országokban? Azt is bemutatja, milyen egy osztályterem, bár szerintem az átlagos magyar valóságtól a könyvben ábrázolt kicsit távol áll. Az eredeti kiadás német, és – bár még nem jártam német tanteremben – gyanítom, hogy ez inkább az ottani iskola berendezését tükrözi. A tanévnyitó is más, láthatóan lazább légkörben zajlik, mint ami itthon általában szokás. A gyerekek etnikai összetétele szintén inkább a németországi állapotokat tükrözi, de egyúttal azt is láthatjuk – például a csoportkép elkészültekor –, hogy a gyerek mindenhol gyerek, akármilyen a bőrszíne, ugyanúgy szeret nevetni, bolondozni. 🙂 Egy-két kérdésre – amelyek címként funkcionálnak – nem kapunk konkrét választ az adott oldalon, illetve a kötetben (például: Hány évesen mehetsz iskolába? Mi történik az első tanítási napon?), de erről természetesen a szülő is beszélgethet a gyerekkel.

A könyvben két kis elsőst, Tomit és Adélt kísérhetjük el az iskolába; jó választás, hogy egy fiú és egy lány is van, így máris uniszexszé vált a kiadvány. Egy-két játékos feladattal pedig gyermekünk rögtön  bele is kóstolhat a tanulásba.

A fiamnak tetszett a kötet – akárcsak a széria korábban olvasott darabjai –, láthatóan minden érdekelte, amit látott-hallott. Bízom benne, hogy egy-két hasznos információt összecsipegetett belőle.

A Scolar Kiadó gondozásában 2018-ban jelent meg ez a kötet.