Apró dínók az idő forgatagában

Ez nem egy tudományos-fantasztikus mese, ahogy esetleg a címből következtetni lehet, hanem – mint a fenti kép mutatja – mesekönyvajánló. 🙂

A két kis dínó, Trikó és Nyamm karácsonyra érkezett a fiam könyvespolcára. Akkora sikert arattak Berg Judit időutazó dinoszauruszai, hogy tavasszal a sorozat további két darabját – a soron következő köteteket – is megkapta, és mivel azok is hasonlóan népszerűnek bizonyultak, tervezem, hogy meglepem őt a hátralévő részekkel.

Berg Judit mesekönyveit nagyon szeretjük, és a két kis dínó kalandjai sem okoztak csalódást egyikünknek sem. A fiam szerette, hogy a történet dínós, izgalmas és vicces, nekem pedig az igényes szövegen túl az is tetszett, hogy szórakoztatva, észrevétlenül sok mindent tanít a gyereknek.

Trikónak és Nyammnak köszönhetően sokat tanult a fiam a dínókról és a földtörténeti kréta korról (csak nehogy zsírkrétakorként rögzüljön majd benne, ahogy a könyvben humorosan szerepel), a mai Budapestről és a középkorról, illetve Mátyás király udvaráról. Nemrég a hollókői várban járva fel is idéztünk néhány részt: a kiállított pajzsokat nézegetve például emlékeztettem arra, hogy Somának is valamilyen motívum kellett a pajzsára. A mesében felbukkan egy jól ismert történet is, az Egyszer volt Budán kutyavásár, amelyet Soma és a dínók szemszögéből dolgozott be Berg Judit a cselekménybe, és szépen belesimul a könyvbe.

A gyerekhősök – Matyi és Soma – szintén szerethetőek, könnyű azonosulni velük, a két kis dínó pedig minden hibájával és esendőségével belopja magát a szívünkbe, miközben keresik a hazajutás lehetőségét.

A humor nagy erénye a kötetnek, már a zsírkrétakor elnevezés is vicces, és a fiam többszöri olvasásra is jót kuncogott a nagyothalló vulkánon, amely a zsírkrétakor helyett zsírkrétaporba repítette dínóinkat.

További plusz pont a kötetek végén található különleges lexikon, amely a szövegben előforduló idegen kifejezéseket, helyszíneket és az adott korra jellemző tárgyakat, eseményeket ismerteti a fiatal olvasókkal, ugyancsak humoros köntösben.

Mivel a kötetek úgy érnek véget, hogy egyértelműen jelzik, van folytatás további könyvekben, könnyű rákattanni a sorozatra. 🙂 Ez nálunk is bejött, így megvettem a második és a harmadik kötetet is, de valószínűleg hamarosan beszerzem a negyediket és az ötödiket is.

A könyveket online rendeltem, és sajnos nem ugyanaz a kivitel: az első rész, mely már negyedik kiadás, kisebb, puha kötésű, míg a második és a harmadik – ezek harmadik, illetve második megjelenés – nagyobb, kemény borítású kiadás. Így sajnos nem mutatnak annyira jól egymás mellett a polcon, de ennél nagyobb baj ne legyen.

A könyv egészen nagy ovisoknak és kisiskolásoknak ajánlható, utóbbiaknak akár már önálló olvasmányként is. Mivel a cselekmény mókás és fordulatos, van rá esély, hogy végigolvassák. Igaz, a nehezebb szavak – például a triceratopsz – vagy a félrehallott kifejezések – vaddínó és vaddisznó, zsírkrétakor és zsírkrétapor, exprex és expressz – kissé megnehezíthetik a dolgukat. Ugyanakkor a szellős tördelés segíti a rutintalan kis olvasókat.

Kőszeghy Csilla rajzait nagyon szerettük, remekül illenek a könyv vidám, vicces stílusához. A sorozat a Pozsonyi Pagony gondozásában jelent meg – mint ahogy már utaltam rá, többször is.