Meseszó – hang nélkül

Új kérdéssel szembesültünk nemrég: mi a teendő, ha apának és anyának is fáj a torka, nem bír folyamatosan beszélni, viszont szeretnénk, ha nem maradna el a lefekvés előtti mesélés? Lelövöm a poént: megtaláltam a választ a kérdésre.

De kezdjük az elején!

A fiam összeszedett egy enyhébb torokgyulladást, egy-két nap alatt átesett a betegségen. A kórt természetesen – ahogy lenni szokott – mi is elkaptuk tőle, előbb én, majd két-három nappal később a férjem is tapasztalta a tüneteket, és mindkettőnknél hosszabb ideig elhúzódott. Korábban jellemzően egymás után betegedtünk meg, nem egyszerre, így nem emlékszem, hogy az esti meseolvasás gondot okozott volna: valamelyikünk mindig tudta abszolválni. Most azonban volt néhány nap, amikor egyikünknek sem esett jól a folyamatos beszéd. Mivel nem szerettem volna, hogy a gyerkőc esti mese nélkül menjen aludni (bár elég nagy, hogy megértse a helyzetet), alternatív megoldás után néztem.

Eszembe jutottak gyerekkorom régi bakelit meselemezei, amelyeket annak idején, a nyolcvanas években sokszor hallgattam. Ma már persze nincsenek meg még a szüleimnél sem, lemezjátszó sincs, amivel lejátszhatnánk őket. De arra gondoltam, hogy a legnagyobb videómegosztó oldalon talán találok mesefelolvasós-hangoskönyves anyagot. Elővettem régi táblagépünket, beírtam a keresőbe, hogy mese hangoskönyv magyarul, és szerencsével jártam: a feldobott találatokból válogathattam is téma, szerző, illetve hosszúság szerint. A hang mellé egyszerű GIF-ek vagy mesekönyvet idéző képes illusztrációk szolgáltatták a látványt, így a gyermek a hallott szövegre tudott koncentrálni, a képek nem vonták el nagyon a figyelmét. Ugyanakkor sokkal nyugalmasabb, könyvszerűbb élmény volt ahhoz képest, mintha egy rajzfilmet néztünk volna meg.

A három érintett estéből kettőn egy-egy Lackfi János-mesét választottunk, egy alkalommal pedig Fésüs Éva egyik alkotását. Mindhárom tetszett mindkettőnknek – mert természetesen én is végighallgattam a történeteket. 🙂

Szóval a problémát megoldottuk, és elgondolkodtam azon, hogy azért beszerzek majd egy-két mese-hangoskönyvet. Biztos, ami biztos… Akár a kocsiba, hosszú útra is jó, hiszen órákon át egészségesen sem bírok beszélni.