Retró iskola medveboccsal

Vackor gyerekkori kedvencem volt, óvodai kalandjait diafilmen számtalanszor megnéztem, hallgattam. A diafilm még megvan, de sajnos a sok használat miatt már elég rossz állapotban. Viszont férjem és sógornőm mesekönyvei közül előkerült a Vackor az első bében, aminek nagyon megörültem, és bár természetesen már olvastuk korábban a fiammal, most, az iskolára készülve kihagyhatatlannak bizonyult, újra elővettem.

A fiam is szereti Vackort, hiszen ki ne szeretne egy aranyos medvebocsot? Nála azért nem akkora favorit Kormos István verses meséje, mint egykor nálam… Viszont így is szívesen és örömmel hallgatta végig Vackor iskolai történeteit.

A mi kötetünk 1981-es kiadás, Reich Károly jól ismert rajzaival

A mesebeli környezet és iskola már nagyon retró – még nekem is –, de ezzel együtt is érdekes lehet annak, aki még nem jár iskolába, de már kíváncsian várja. Az ismétlődő fordulatokat, amelyek ebben a versben megírt mesében sűrűn előfordulnak, még a hétéves gyerekem is kedveli, és a könyv befejezése óta néha ötletszerűen idézi, hogy: „Hóha hó, fára mászni vóna jó!”

A retrót én is szeretem, bár azt furcsállottam most is (mint már korábban), hogy Vackor egyik osztálytársának, Maros Donkának igazi keresztnevét, a Szilviát (igen, ami az én nevem is) ritka, szokatlan névként tálalják. Ennyire azért nem régi ez a mese, tudomásom szerint a hetvenes években írta Kormos István (beleírta saját, 1973-ban született lányát, Kormos Lucát is), s akkor már viszonylag gyakori név volt ez. Jómagam a hetvenes évek végén láttam meg a napvilágot, és elég sok kortársam viseli ezt a nevet. Apropó, nevek: a figyelmes olvasó észreveheti, hogy pályatársait, Vas Istvánt és Csukás Istvánt is megörökítette Kormos a műben: az egyik óvodai pajtás neve Vas Pista, míg az egyik osztálytárs Csukás Pista.

Amin a fiam csodálkozott, és azt kell mondanom, jogosan: amikor Vackor élete első tanítási napján az óvodába megy, hogy ott írni, olvasni, számolni tanuljon, akkor elolvassa az utcanévtáblát: Kökörcsin utca. Ezen a ponton a gyermekem elámult, hogy Vackor már tud olvasni. Valóban: ha ezen a napon kezdi a sulit, akkor hogyan lehetséges ez? Az előzményekben nem láttunk arra utalást, hogy korábban megtanult volna olvasni. (Ma már nem ritka, a hetvenes években viszont nem volt jellemző, hogy az iskolát kezdő gyerekek tudtak volna olvasni…)

A kis logikai bukfenc ellenére a rímekbe szedett, több fejezetből álló mese nagyon bájos, szerethető. Ezt a hatást Reich Károly rajzai – melyek már szinte elmaradhatatlan kísérői – csak tovább fokozzák.

Nekünk az 1981-es második kiadás van meg, mely a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg, azóta természetesen többször is kiadták Vackor iskolai kalandjait.