Az öreg autó karácsonyi ajándéka

Az öreg autó nem szerette a telet. A hideg időjárás megviselte az alkatrészeit, csúszósak voltak az utak, és nehezebben indult a motorja is. Mégis várta a decembert. Varázslatosnak érezte ezt a hónapot a gyönyörű fényekkel, a készülő finomságok illatával, a közelgő ünnep hangulatával.

Vajon én is kapok karácsonyi ajándékot? – töprengett az öreg járgány. Sokat állt a garázsban, volt ideje ábrándozni. De jó lenne valami meglepetés! – gondolta. – Például új üléshuzat. Szürke vagy sötétkék színű. Esetleg új felnik. Szépek, elegánsak.

Az öreg autó karácsony előtt három nappal bevásárolni készült. Csakhogy hiába fordult el a slusszkulcs, nem történt semmi. Néma csönd, a motor nem indult. Az öreg autó megrémült. Éppen most romlik el, amikor a legnagyobb szükség van a segítségére! Pont az ünnepek előtt! Ugyan mi baja lehet? Az öreg kocsi tudta magáról, hogy nem fiatal már, és bármikor előfordulhat, hogy ez-az meghibásodik benne, mégis nagyon elkeseredett. Az ilyesmi sosem jön jókor, de éppen most a lehető legrosszabbkor esett meg vele!

Karácsony előtt három nappal nem egyszerű szerelőt találni. A legtöbben már nem dolgoznak, hanem az ünnepre és a következő esztendőre készülnek.

– Már csak az új évben tudom megnézni, mert két hétre elutazom – mondta telefonon az a szakember, aki karban szokta tartani az öreg autót.

– Esetleg karácsony után szétszedem, de előtte már semmiképpen nincs rá időm – állította a másik szerelő, akit felhívtak.

– Új gépeket telepítünk a műhelybe, idén már nem leszünk nyitva – tódította a harmadik.

Az öreg autó bánatosan hallgatta az elutasító válaszokat, és egyre jobban aggódott amiatt, hogy már nem lesz működőképes az ünnepek előtt. Végtelenül zavarta, hogy meg sem bír moccanni. Ez lesz a legszomorúbb karácsonyom – állapította meg magában.

Végül sokadik próbálkozásra mégiscsak találtak egy szerelőt, aki vállalta, hogy másnap megvizsgálja. A megbeszélt időpontban azonban nem volt ott, és telefonon sem sikerült elérni. Az öreg autó kezdte feladni a nehezen meglelt reményt…

Aztán egy óra késéssel megérkezett a szerelő.

– Elnézést, de baleset miatt lezárták az utat, a dugóban ültem, a telefonom pedig lemerült – mentegetőzött, majd rögvest munkához látott. – Tönkrement az akkumulátor – jelentette ki néhány perc után. – Ki kell cserélni. Ma már késő van hozzá, de holnap hozok egy újat, és beteszem – ígérte.

Az öreg autó megkönnyebbült. Szerencsére csak ennyi a baj! Mi tagadás, az akkumulátor már tényleg nagyon régi, nem csoda, hogy megadta magát. De az izgalom nem múlt el teljesen. Már csak egyetlen nap maradt karácsonyig. Vajon lesz még idő mindent elintézni?

A szerelő – ahogy ígérte – másnap délelőtt visszatért az új akkumulátorral. Gyorsan, ügyesen elvégezte a munkát, majd beindította az öreg autót. A motor azonnal felberregett, ahogy a slusszkulcs elfordult. Az öreg járgány nagyon boldog volt. Végre kigurulhatott a garázsból! Megköszönte a segítséget, majd nekilódult az útnak. Estig szerencsére mindenhová eljutott, ahová mennie kellett volna az utóbbi napokban.

Az új akkumulátor életem leghasznosabb és legszebb karácsonyi ajándéka – gondolta az öreg autó hálás szívvel, és már nem is vágyott semmi másra. A legfontosabb dolgot megkapta: ismét el tudott indulni, kedvére roboghatott.