Babber lovag és a darus teherautó

Egy szép tavaszi napon Babber lovag sétálni indult az anyukájával. Útközben láttak hangyákat, egymásba kapaszkodó bogarakat, rügyekkel teli bokrokat, nemsokára zöldbe boruló fűzfát, rendőrautót, szirénázva siető mentőt, utánfutós kocsit, kamiont, felszálló repülőgépet; egyszóval sok érdekeset.

Már hazafelé tartottak, amikor egy üzlet előtt jókora teherautót pillantottak meg. A jármű végén daru magasodott, sötét pólót viselő férfi kezelte a gépet. Hatalmas raklapokat pakoltak le a teherautóról a bolt udvarára. Babber lovag megállt, és elmélyülten szemlélni kezdte a műveletet. A daru felemelte a nehéz csomagokat, majd szép óvatosan a földre helyezte azokat. A szerkezet kezelője hamarosan észrevette Babbert meg anyukáját, és barátságosan odaintegetett nekik.

Babber lovag végignézte a rakodást. A végén a bácsi lekászálódott a daruról, felmászott a teherautó vezetőfülkéjébe. Leállította a hangosan zúgó gépet, kitöltötte a papírokat, elköszönt az üzlet munkatársától, majd beindította a motort és elhajtott.

– Hová ment? – kérdezte Babber lovag, aki nagyon szívesen beült volna a teherautóba.

– Biztosan egy másik boltba – válaszolta anya. – Nem pakoltak le mindent, a többi árut biztosan máshová viszi.

– Menjünk utána! – kérte Babber lovag. – Meg szeretném nézni.

– Gyalog nem tudjuk utolérni, és fogalmunk sincs, merre megy – rázta meg a fejét anya. – Hátha máskor is jön erre – tette hozzá vigasztalóan.

Babber lovag kicsit elkeseredett, de nem volt mit tenni: a teherautó villámgyorsan eltűnt az utca végén.

Később elmesélte barátjának, Erdővári Manónak, milyen érdekes látnivalóban volt része. Milyen jó lenne újra találkozni a darus teherautóval! Hátha akkor a vezetőfülkébe is beülhetne!

– Gondolj rá erősen lefekvés előtt, hátha teljesül a kívánságod! – kacsintott rá Erdővári Manó.

Babber lovag megfogadta barátja tanácsát, és este az ágyban csak a teherautón járt az esze. Amikor elaludt, álmában ismét sétált az anyukájával. A bolt előtt pedig megint ott volt a darus teherautó! A sötét pólós bácsi újra rakodott, és immár ismerősként üdvözölte Babber lovagot. A gép segítségével lepakolta az összes csomagot – ezúttal semmi sem maradt fent –, majd odahívta Babbert, és megmutatta neki a darut. Utána a vezetőfülkébe is beültek, a bácsi pedig elmagyarázta, hogyan működnek a pedálok és a kapcsolók.

Babber lovag jókedvűen ébredt. Milyen nagyszerű álmot látott! Igaza volt Erdővári Manónak: tényleg teljesült a vágya. Újra találkozott a teherautóval, sőt még a vezetőfülkébe is bejutott! Reggeli közben lelkesen mesélte anyának, milyen csodás kalandban volt része álmában. Később Erdővári Manónak tartott beszámolót. Barátja minden részletet hallani akart.

– Olyan alaposan megjegyeztél mindent, hogy elmehetnél teherautó-sofőrnek – jegyezte meg mosolyogva Manó.

Babber lovagnak tetszett ez az ötlet, de tudta: addig még sokat kell nőnie. Hiszen ahhoz, hogy vezethessen, a pedálokat el kell érnie a lábával!