Szabó Magda életéről olvastunk

Virág helyett gyerekkönyvet kaptam a névnapomra: A lány, aki szavakkal varázsolt című kötetben található mese azonban valójában nagyon is igaz történet, Szabó Magda életének fő állomásait mutatja be a fiatal olvasóknak. Mivel Szabó Magda a kedvenceim közé tartozik, s debreceniként különösen büszke vagyok a munkásságára, ennek az ajándéknak jobban örültem, mintha egy hatalmas virágcsokorral leptek volna meg. Már abban a pillanatban kíváncsi lettem erre a könyvre, amikor először hallottam róla. Természetesen aztán a fiamon is teszteltem. 🙂

A rajzok egyenrangú társai a szövegnek ebben a bájos kötetben

A Kertész Edina által írt mese úgy tárja elénk a népszerű írónő életét, mely átíveli a viharos huszadik századot, hogy a történet egy mai kisiskolás számára is befogadható legyen. A szöveg kedves, a történet könnyen követhető, a nehéz pillanatokból csak annyit villant fel, amennyi feltétlenül szükséges, de nem terheli a gyerekeket olyan részletekkel, amelyek megemésztéséhez jó eséllyel több történelmi ismeret és élettapasztalat kell. Takács Viktória rajzai rendkívül bájosak, betekintést engednek a száz évvel ezelőtti életbe. A képek ugyanakkor nem csupán kiegészítői, hanem egyenrangú társai a szövegnek.

A kötet végén egy színes, látványos idővonal összegzi Szabó Magda életének fordulópontjait és könyveinek megjelenési dátumát; ezt még az életművet viszonylag jól ismerőként is hasznosnak és szemléletesnek találtam.

Természetesen a fiamnak is felolvastam a könyvet; a szemén láttam, hogy pici gyanakvással fogadta, tartott attól, nem valami lányos dolog lesz-e, de mikor belelendültünk, már érdeklődéssel hallgatta, sőt utána azt mondta, tetszett neki. Amikor egy lapozást követően feltárult a Nagytemplom képe, megörült neki, s ekkor került csak szóba a könyvben is, hogy ez a kislány, akiről a mese szól, debreceni. Miután ezt tisztáztuk, és rögtön érthetővé vált, miért szerepel benne a jól ismert épület, a Nagytemplom, úgy láttam, a debreceni kötődés plusz pontot jelentett nála, fokozta figyelmét. Úgyhogy fiúknak is bejöhet a magyar írónőről szóló történet. Talán akkor is, ha nem debreceniek, de ezt nem tudtuk tesztelni. 🙂

A bájos könyv a Naphegy Kiadó gondozásában jelent meg egy olyan sorozat darabjaként, amelyik ismert, példaképnek tekinthető személyiségek életét dolgozza fel kisiskolások számára. A Szabó Magdáról szóló kötet után kíváncsi lettem a többire is… és valószínűleg a gyermekem is szívesen és érdeklődéssel fogadja majd, ha kezünkbe kerül még néhány alkotás a szériából.