Pihe-puha könyvet a babának

Mi az: puha, zörög és lapozgatni lehet? Természetesen a babakönyvről van szó. Habár valódi, hagyományos könyvet általában nem szokás csecsemő kezébe adni (nem véletlenül), azért van arra mód, hogy már az első hónapokban lehetővé tegyük a kicsi számára a könyvekkel való barátkozást. A pihe-puha babakönyvek remek ajándékok és játékok lehetnek az első életévben. Jellemzően színesek, különféle anyagokból készülnek, hogy minél izgalmasabb legyen a tapintásuk, és rendszerint zörejeket is lehet velük kelteni – maguknak az anyagoknak vagy a bennük elrejtett, apró eszközöknek köszönhetően. Lehet gyűrögetni, csócsálni, forgatni, rázni, zajt kelteni vele, és persze lehet lapozgatni is őket. Ügyesebb kezű szülők, nagyszülők akár maguk is készíthetnek ilyet, de bababoltokban vásárolhatunk is.

A fiam állatos babakönyvei – már rég használaton kívül

Szöveg természetesen még nincs benne, de akár mi magunk is kerekíthetünk a képek köré mesét. A legkisebbeknek ugyanakkor az is elég lehet, ha utánozzuk a képen látható tárgy vagy élőlény (például járművek vagy állatok) hangját. A sztori még nem különösebben érdekli őket. 🙂

A kötet  többféle textilből készült, így tapintásra is érdekes

A textil babakönyv utáni a következő lépcsőfok nálunk a vastag kartonból készült kis fűzött könyvecske volt, amely használtan került hozzánk (ezért kicsit megviseltebb az állapota).

Ez a kötetecske kicsit megviseltebb, használtan került hozzánk – de így is  szerettük

Szöveg még ebben sem található, de minden oldalon egy-egy állat mosolygott ránk, így a közös nézegetéskor elmondtam az adott állat nevét, vagy megpróbáltam utánozni a hangját.

Remek alkalmat kínál a könyvekkel és az állatokkal való ismerkedésre is

Ezeket önállóan is nézegethette a fiam, bármikor elő tudta venni a játékai közül. A babakönyvek és a később beszerzett állatos kartonkönyv a járókában, majd a polcon tanyáztak, és bár nem tartoztak a legtöbbet forgatott játékok közé, azért időnként játszott velük. (A nagyobb, nehezebb leporellókat jellemzően együtt böngészgettük, legalábbis az első másfél évben. Ugyanakkor utóbbiakból már három hónapos korában elővettem az első darabokat; ekkor már úgy tudtam őt az ölembe venni, hogy a könyvet is tudtam tartani, s azt így mindketten láthattuk.)

Szintén bevethető már egy év alatti kicsiknél a fürdőkönyv, amelynek természetesen a kádban a helye. Nekünk egy vízilovas példány volt, amely a főszereplő állat egyetlen, de meglehetősen emberi módon megélt napját mutatja be – csupán képekkel. Remek alkalmat kínál arra, hogy megbeszéljük a gyerkőccel, mi történt aznap velünk. A mi könyvecskénk olyan népszerű volt, hogy még óvodáskorban is kitüntetett helye volt a fürdőszobai játékok között. 🙂 A kötet puha műanyagból készült, és kiválóan bírta a vizet. (Vásárláskor esetleg arra érdemes figyelni, a könyv széle ne legyen sorjás, nehogy megkarcolja, megvágja a kis kezeket.)

A víziló egy napját ismerhettük meg a fürdőkönyvünkből

Ha hagyományos könyvet vagy leporellót még nem is, ezekből érdemes lehet egy-két darabot beszerezni a babáknak – hadd ismerkedjenek meg minél előbb a könyvekkel és a lapozgatással.