Te szeretsz levelet kapni? És írni?

Mit csinál Zsiráf, ha nagyon unatkozik? Levelet ír valakinek. Pelikán pedig, aki szintén nagyon unatkozik, postásként elviszi a levelet… valahová. Így keveredik levelezésbe és barátságba Zsiráf és Pingvin.

Megumi Iwasa könyvét, melynek címe magyarul Szeretettel üdvözöl: Pingvin, nemrég olvastuk, és nagyon szerettük. Végtelenül kedves és ugyanakkor mulatságos történet, amelyben Zsiráf Pingvin leírása alapján próbálja meg kitalálni, hogyan nézhet ki levelezőpartnere – természetesen nem úgy, ahogy ő elképzeli. Zsiráf végül pingvinnek öltözve útnak indul, hogy meglátogassa ismeretlen barátját…

Kedves és különlegesen egyedi a történet

A mese végét nem árulom el, azt viszont igen, hogy a sztori tele van bájjal, könnyedséggel és humorral. És persze levelekkel! Hiszen az ide-oda küldött üzeneteket is elolvashatjuk a mesébe fűzve, egyúttal a gyerekek megismerkedhetnek a levélforma szabályaival: hogyan kezdődik, hogyan végződik. S talán maguk is kedvet kaphatnak, hogy levelezni kezdjenek egymással, hiszen levelet írni és kapni a huszonegyedik században is jó. (Az én fiam például imádja kinyitni a postaládát, általában ő nézi meg, érkezett-e valami küldemény.) Tetszik, hogy ez a könyv megtanítja a digitális korszak gyerekeinek, hogy van más alternatíva az elektronikus üzeneteken kívül.

A nyolc (egyébként eltérő hosszúságú) fejezetből álló könyvet nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlom. Utóbbiak már önállóan is olvashatják, ebben segíti őket a nagy betűkkel, lazán tördelt szöveg és a szellős elrendezés. Jörg Mühle rajzait nagyon szerettük, a képek egyszerre vidámak, humorosak és szépek (én legalábbis annak találtam). A mű magyarul a Pagony Kiadónál jelent meg 2019-ben.