Pöttyös Panni is iskolás lett

Pöttyös Panni, Tamara, Boros Jutka és a rosszcsont Kockás Péter gyerekkori kedvenceim voltak, s habár nem kimondottan az iskolakezdés a témája, a fiam sulis korszakára készülve eszembe jutott a Pöttyös Panni naplója című könyv. Gyerekkoromban sokat olvastam ezt a Szepes Mária-kötetet, amely azóta is ott található a könyvespolcomon, s amely úgy kezdődik, hogy Tamara visszautazik a Szovjetunióba(!), Panni és Péterke pedig nélküle, viszont ugyanabban osztályban kezdik meg az iskolát. Panni naplót vezet kalandjairól, amelyet a terv szerint a tanév végén elküld Tamarának.

Sokszor forgattam ezt a kötetet gyerekkoromban, látszik is rajta

A könyv elején olvashatunk Panniék első iskolai napjáról, és ez a rész az, amiért elővettem és olvasni kezdtem a gyermekemnek ezt a művet. Maguk a naplóbeli kalandok már egyáltalán nem kapcsolódnak az iskolához, ezért úgy gondoltam, ezt csak akkor olvasom fel a fiamnak, ha érdeklődést mutat. Az eleje viszont tetszett neki, s kíváncsi volt a folytatásra, így hát végigolvastuk a könyvet, és jókat kuncogott Kockás Peti aktuális csínytevésén, például azon, amikor a lyukas esernyővel beállt a zuhany alá és elázott, vagy amikor olimpiát rendezett az udvaron, és véletlenül betörte a pinceablakot. Emlékeim szerint gyerekkoromban – Pöttyös Pannihoz hasonló kislányként – elborzadva olvastam Peti állandó rosszalkodását, felnőttkori énem viszont sokkal elnézőbb vele szemben, csak egy eleven és kreatív gyereket látok benne. Sokkal izgalmasabb a személyisége, mint a lányoké, Pöttyös Pannié és különösen a még haloványabb Boros Jutkáé.

Az iskolai életről nem sok mindent tudtunk meg, de ez nem is feltétlenül baj, hiszen a könyv születése óta eltelt évtizedekben nagyon sok minden változott. Egy kis iskolai hangulatot azonban megint kaptunk vele, s közvetve azt is nyomon követhettük, hogyan gyarapszik a gyerekek írástudása, miként tud Panni egyre több mindent leírni.

A Móra Könyvkiadó gondozásában többször is megjelent ez a kötet, a mi példányunk a negyedik kiadás, 1986-ban látott napvilágot.

F. Győrffy Anna rajzai nagyon kedvesen keltik életre a szereplőket, kedvencem a kiskosztümös és a kislány nagymama. 🙂

A könyvet – nem meglepő módon – nagyobb, sulira készülő óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlom. Mivel Panni rajzos naplója mankót nyújt a történet megértéséhez, kezdő olvasók is megpróbálkozhatnak vele önálló olvasmányként.