Tudomány kisiskolásoknak? Igen!

Egy kisiskolás érdeklődése még szerteágazó lehet, és a természetes kíváncsiságát érdemes kihasználni. Nem csak sokat tanulhat, de az olvasást is gyakorolhatja, ha ügyesen választunk. 🙂

A Babilon Kiadó Mi micsoda sorozatának Olvasó néven megjelölt alszériája pontosan ennek a korosztálynak készült, a köteteken található ajánlás szerint 1-3. osztályosoknak. Ennek megfelelően egy-egy oldalon viszonylag kevés a szöveg, azt is nagy betűkkel, lazább sortávokkal szedték. A témaválasztást és a tartalmat igyekeztek a célcsoporthoz igazítani, ennek ellenére én is találtam új információkat a könyvekben. A szöveget sok színes képpel és grafikával illusztrálták. Az egyes fejezetek végén játékos tudáspróba vár a gyerekekre, melynek segítségével felmérhetjük, mennyire értette meg kisiskolásunk a tartalmat.

A könyvek kemény borítós kivitelben, jó minőségben készültek, méretük tökéletesen kézre álló. A gyerekek az elejére a nevüket is beírhatják, személyesebbé téve a kiadványt.

Minden kötetben egy-egy kedves, a témához illő útitárs kíséri az ifjú olvasókat, ezzel is játékosabbá, gyerekbarátabbá téve a tudományos területeken való barangolást.

Ez az a sorozat, amelynek egyik darabját már első osztály végén teljesen önállóan – lényegében játékidőben – leemelte a fiam a könyvespolcáról, és elkezdte böngészgetni, betűzgetni. Most is gyakran ezeket a köteteket választja, ha az olvasás gyakorlására kerül sor, nálunk tehát nagyon bevált ez a sorozat.

A kulcs az, hogy a gyerek érdeklődésének megfelelően válasszunk a kínálatból. Elsősorban a természettudományos érdeklődésű nebulóknak kedveznek a sorozat szerkesztői. Nagy átlagban a lányokat talán a Lovak és pónik, valamint a Bálnák és delfinek című könyv bilincselheti le jobban, a fiúkat a Dinoszauroszok és a Vulkánok, de az én fiamnak például az Erdők a kedvence. Mindenki maga ismeri a saját gyermekét és az ő érdeklődését, ennek megfelelően érdemes válogatni. Ha van olyan téma a szériában, amelyik különösen foglalkoztatja a gyerkőcöt, jó eséllyel szívesen veszi majd kezébe az arról szóló kötetet.

Mivel a szöveg, illetve a tördelés a kezdő olvasók igényeihez igazodik, egy jó témaválasztással könnyen sikerélményhez juttathatjuk a betűk világában még tapasztalatlan gyermekünket, s ez nagyon fontos tényező az – értő – olvasóvá válás útján.