A szurikáta és az ecsetfülű malac

A szurikáták kétségtelenül a természetfilmek és az állatkertek sztárjai. Mosolyra késztetnek fürge mozgásukkal, mókás arcukkal, a két lábon figyelő őrszemmel. Kicsik, aranyosak, nagyon szerethetőek. Éppen ideálisak mesehősnek! Erre gondolhatott Julia Boehme is, amikor megírta Tafiti, a szurikáta és legjobb barátja, Pamacs, az ecsetfülű malac történetét.

Nemrég kölcsönöztük ki a könyvtárból a Tafiti és Pamacs repül című könyvet, és nagy sikert aratott. Bár a sorozat első kötetét – Tafiti és Pamacs világgá megy – még nem olvastuk, az alkotás így is tökéletesen élvezhető volt. Mindketten imádtuk a laza szurikáta és a segítőkész malac ötletes, vicces sztoriját. A mesekönyv kicsit nagyobb gyerekeknek való, én négyéves kortól ajánlanám, amikor a gyermekünk már képes hosszabb történeteket is követni, akár estéről estére. Jó választás olyan csemetéknek is, akik nemrég tanultak meg olvasni.

Vajon hogyan kerülhetett Tafiti és Pamacs a különleges léghajóba?

A vidám illusztrációkkal díszített kötet több – egy szusszanásra elolvasható – fejezetből áll, melyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, a sztori lapról lapra bontakozik ki. Tafitinek többször is meggyűlik a baja Miszter Gogóval, a sassal, ám barátja, Pamacs mindig a segítségére siet. S a kalandok közben Miszter Gogóról is kiderül egy-két meglepő tény… A szereplők – habár állatok, mégis – emberiek, kidolgozott személyiséggel bírnak, ugyanakkor képesek a fejlődésre. A végén még Tafiti nagypapája is belátja, hogy egy ecsetfülű malac is méltó barátja lehet egy szurikátának… A történet a legkevésbé sem didaktikusan, de tanít: egymás elfogadására, kreatív gondolkodásra és arra, hogy segítsünk a barátunknak, ha bajba kerül.

A fiam imádta ezt a könyvet; noha viszonylag hosszú, többször is elolvastuk. Én magam is kíváncsian vártam a sztori alakulását, és másodjára, harmadjára sem találtam unalmasnak. Ha a kezünkbe akad, biztosan megismerkedünk a Tafiti világgá megy című résszel is, és remélem, hogy a sorozat további kötetei is megjelennek majd magyarul.