Három mesekönyv karácsonyra

A könyv gyermekeknek is nagyszerű ajándék; legutóbb három kedves leporellót mutattam be ötlet gyanánt. Ezúttal három – nálunk jelesre vizsgázott – mesekönyvet ajánlok karácsonyra vagy bármilyen alkalomra a legkisebbeknek, körülbelül egy- és hároméves kor között lévő gyerekeknek.

A kisvakond története kartonlapon, a másik két kötet papíron olvasható

  1. Zdenek Miler, Katerina Miler, Hana Doskocilova: A kisvakond és a tél. Igazi téli történet mindenki kedvencével, a kisvakonddal, aki szánkózni szeretne, de hiába fehér a táj, sajnos nincs hó… A keménylapos kötetben egyszerű a cselekmény, és egy-egy oldalon egészen rövid szöveg található, így kicsi és/vagy türelmetlen gyerekkel is olvasható. Ez a mese rendkívül szelíd, a legdurvább pillanat az, amikor szánkózás közben a kisvakond beleesik a hóba. Bocsánat, lelőttem a poént – mert persze a végére csak lesz hó és szánkózás. 🙂
  2.  Marék Veronika: Boribon a játékmackó. Az „ős-Boribon”. Egy testvérpár tagjai, Gabi és Gyuri nem vigyáznak a játékaikra, s miután mindent tönkretettek, az utolsó ép darabot, Boribon mackót is szétvágják ollóval. Boribon ezek után rejtélyes módon eltűnik… Bár itt is elég kevés a szöveg, mivel ez a könyv papírlapos, inkább két éven felülieknek javasolható. Ha viszont ennyi agressziót sem szeretnénk, akkor a szerző Boribonról és Annipanniról szóló sorozatát ajánlom helyette. (Erről a szériáról külön bejegyzést tervezek a közeljövőben.)
  3. Berg Judit: Hisztimesék. A kötet bevezető helyett felnőtteknek szánt, igaz történettel indul, majd három „hisztimese” következik, végül egy ráadás zárja a kiadványt. A fiamnak épp ez utóbbi lett a kedvence… De szereti a könyv többi írását is, amelyek tipikus hisztihelyzeteket – öltözködés, rendrakás, étkezés, indulás – dolgoznak fel. Mivel ebben a kötetben hosszabbak a történetek, több a szöveg, ezért – a fentiekhez képest – kicsit idősebb, legalább két és fél éves gyerekeknek javaslom.