Könyv nem csak a szemnek és a fülnek

Hogyan keltsük fel az örökmozgó totyogók érdeklődését a könyvek iránt? Mindenképpen érdemes néhány lapozgatót beszerezni számukra – és fontos, hogy ezek lehetőleg olyan témákat mutassanak be, amelyek várhatóan felkeltik a gyerkőc figyelmét. Az én fiam egészen piciként (is) szerette a járműveket, így nekünk több autós, munkagépes könyvecskénk is volt., és szívesen is böngészgette ezeket.

Fontos, hogy olyan témájú könyvecskét válasszunk, ami felkelti a gyerek figyelmét

Ma már találni olyan köteteket is, amelyek illatosak vagy hangot adnak ki, így több érzékszervet is bekapcsolnak az „olvasásba”. A mi polcunkon pedig egy ujjvezető lapozgató tanyázik, amely a tapintást és a finommotorikát fejleszti. A könyvecske – mi másról? – természetesen járművekről szól,  a címe: Nézd, merre megy a kicsi kocsi! Szabó T. Anna kedves versikéi kísérik a képeket, amelyeken egyfajta „vágat” található, mely hol az úton, hol egy-egy sziluetten, hol alkatrészeken vezeti végig az apró ujjacskákat. (De bevallom, én felnőttként is szívesen kipróbáltam az ujjvezető funkciót.)

A kiadványt másfél éves kortól ajánlják a borító szerint, emlékeim szerint körülbelül ennyi idős korában kapta a fiam. Először meg kellett neki mutatni, hogy a nézegetésen kívül hogyan használható még e könyv, ám aztán később lelkesen aknázta ki a plusz funkciót, amíg én felolvastam a rövid szöveget. Gyakran vettük elő ezt a kötetet – szerencsére remekül bírta a strapát, köszönhetően a vastag kartonnak és a jó minőségű kivitelezésnek.

Használat közben: már a borítón is kipróbálhatjuk az ujjvezető funkciót

A Tessloff Babilon e praktikus és kedves, 2014-es kiadványa jelenleg sajnos nem kapható – legalábbis a legismertebb webshopokban és a kiadó oldalán nem találtam meg rendelhetőként –, de amennyiben lehetőség nyílik a beszerzésére, járműkedvelő apróságoknak bátran ajánlom. A Móra Kiadó kínálatában azonban nemrég rábukkantam egy hasonló jellegű, szintén ujjvezető kötetre, Vidám barátok a címe. De választhatunk tekergetős, illatos vagy akár hangot kiadó lapozgatót is.

Habár az extra funkciót kínáló könyvek drágábbak, nem kell rengeteget bevásárolni belőlük: egy-két, többféle érzékszervre ingert gyakorló kötet is segíthet abban, hogy a gyermek közelebb kerüljön a könyvek világához, és ezek után már a „sima” kiadványokat is nagyobb érdeklődéssel fogadja.