10+1 örökzöld leporelló

klasszikus leporellók

Ha gyermeked első igazi (vagyis nem puha babakönyv) olvasmányait szeretnéd beszerezni, rengeteg lapozgató, böngésző áll rendelkezésedre a boltokban, webáruházakban. Nem könnyű választani, sőt kimondottan nehéz a hatalmas kínálatban eligazodni. Segítségképpen néhány – egészen pontosan 10+1 – klasszikus alkotást ajánlok első olvasmány gyanánt, amelyek jobbára kaphatóak a könyvesboltokban leporelló (vagy lapozgató) formátumban, de akár a családban is megmaradhattak régebbi, még használható példányok. A baba kis könyvtárát ezek mellett kiegészíthetjük az aktuálisan kapható böngészőkkel, lapozgatókkal, ezekből érdemes a csemete érdeklődésének megfelelően válogatni (állatok, járművek stb.).

Tehát tíz örökzöldet és még egy ráadást ajánlok azoknak, akik a babájuk első könyveit szeretnék beszerezni. A válogatás természetesen szubjektív – mint minden válogatás. 🙂 Mindenesetre ha nekem most a nulláról kellene kezdenem a saját gyermekemmel, akkor valószínűleg ezekből válogatnék első körben, s ahogy írtam, kiegészíteném őket egy-két tematikus böngészővel. (Nálunk a járművesek voltak a befutók…) Több alkotásról már írtam régebben a blogon, a korábbi cikkeket a linkre kattintva találjátok meg.

  1. József Attila: Altató
  2. Petőfi Sándor: Arany Lacinak
  3. Petőfi Sándor: Anyám tyúkja
  4. Arany János: Családi kör
  5. Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
  6. Móricz Zsigmond: Iciri-piciri
  7. Zelk Zoltán: A három nyúl
  8. Csukás István: Sün Balázs
  9. Csukás István: Vidám állatkert
  10. Kányádi Sándor: Három székláb

+ 1 magyar népköltéseket, mondókákat tartalmazó kötetek (például Süss fel, nap; A part alatt).

Ha esetleg totyogó gyermeked még nem hallgatja türelmesen a felolvasást, ne keseredj el. Mindennek eljön az ideje, csak ne adjuk fel a próbálkozást. 🙂 Egy korábbi cikkben megosztottam néhány praktikát saját életünkből: én az itt felsorolt trükköket vetettem be, amikor a fiam még türelmetlen totyogó volt. Több év távlatából immár határozottan mondhatom, beváltak: olvastunk is, de nem is ment el a kedve az egésztől. Sőt megszerette. 🙂