Nem felhúztuk, elolvastuk a nyúlcipőt

Közeleg a húsvét, s nemrég egy kedves, nyuszis könyvet olvastunk: Fésűs Éva A csodálatos nyúlcipő című meseregényét. A közelmúltban kölcsönöztük ki a könyvtárból (amikor még lehetett). A nagyobb ovisok és kisiskolások számára ajánlható kötetnek a húsvéthoz ugyan nem sok köze van, de sok-sok nyúl szerepel benne. 🙂

A kilenc fejezetből álló történet egy jólelkű és kissé naiv nyuszigyerek, Csupafül és egy fantasztikus, varázserővel bíró nyúlcipő (melynek tulajdonosa Kajszabajszi futóbajnok) körül forog. Közeleg a várva várt futóverseny, a tét pedig nagy, hiszen a Jószagú rét jövője a cél. Nyúl a róka ellen: ha a ravaszdi nyer, akkor övék lesz a rét. S a rókák bizony bármire képesek a győzelem érdekében, még becstelen eszközöket is bevetnek. Amikor eltűnik a varázslatos nyúlcipő, Csupafül és tisztességben megöregedett nagypapája gyanúba keverednek. Talán nem nagy meglepetés, hogy végül kiderül az igazság, és minden jóra fordul, köszönhetően Csupafül eszének, szívének, becsületességének.

A csodálatos nyúlcipő
Csupafül a varázslatos cipővel segít beteg édesanyjának

Nekem – felnőtt olvasóként – a fordulat és a lezárás nem bizonyult váratlannak, számítottam erre, illetve valami hasonló megoldásra, de a fiamnak talán még nincs annyi rutinja, ő azért estéről estére kíváncsian és láthatóan izgalommal várta az újabb fejezetet. A történetben kissé talán sablonosak a szereplők, ugyanakkor egyértelműen láthatják a gyerekek, ki a jó és ki a rossz. Ennek köszönhetően a cselekmény – bár néhol kissé hosszadalmas – jól követhető, ezért a kötet bátran ajánlható kezdő olvasóknak is.

A fekete-fehér illusztrációkat Fábián Zita készítette; a könyvben nem a rajzok dominálnak, így mindenképpen olyan gyerekkel érdemes kézbe venni, aki már nem igényli a képeket, egyértelműen a szövegre, illetve a cselekményre koncentrál.

A nálunk lévő kötetet a Szent Gellért Kiadó és Nyomda adta ki, sajnos évszámot nem találtam benne, a könyvtári cédulán 1998 áll.