Online kicsit nehezebb

Könyvespolc

Sok mindent egyszerűbb, könnyebb manapság már az interneten intézni, a könyvvásárlás azonban számomra nem feltétlenül ez a kategória. Persze nem maga a vásárlás jelent nehézséget, hanem az a folyamat, amíg egy kötet a virtuális kosárba kerül: a kiválasztás okoz nagyobb fejtörést. Hiszen a boltban – ha nem rohanok, de sietősen nem is érdemes könyvet venni – bele tudok lapozni, bele tudok olvasni, képet tudok alkotni a szöveg minőségéről, látom az illusztrációk stílusát, vagyis sokkal több információ birtokában hozhatom meg a döntésemet, melyik kötetért adjak pénzt. Online sokszor nincs lehetőség ilyen alaposan tájékozódni. Ennek ellenére előfordul, hogy interneten rendelek olvasnivalót, néha magamnak is, de főleg a gyermekemnek. S mivel most a könyvesboltok zárva vannak a járvány miatt, marad az online vásárlás (hacsak nem a hipermarketek soványabb kínálatában talál az ember megfelelőnek tűnő olvasmányt).

Hogyan választok virtuális vásárláskor könyvet?

  • Keresem az olyan honlapokat, ahol az érdeklődők belelapozhatnak és -olvashatnak a kiszemelt kötetbe. (Na persze nem mindig találok…)
  • Értékeléseket, véleményeket olvasok az adott könyvről, például a moly.hu oldalon. Ezek gyakran segítenek!
  • Természetesen a saját ismerőseim által ajánlott művek is szóba jöhetnek.
  • Érdemes magánkiadásban megjelent köteteknek is esélyt adni, hiszen az értékesítési oldalukon olykor egész sok információ található (és tegyük hozzá, manapság sokan gazdasági megfontolások miatt döntenek a saját kiadás mellett, valóban jó könyvek is jelennek meg így).
  • Általunk ismert, kedvelt szerzők alkotásaiból, illetve jól bevált sorozatok részeiből választok. Persze előfordult már, hogy ez nem jött be, mert nagy minőségi különbség volt a széria különböző részei között. Ugyanakkor legtöbb esetben jó iránytűnek tartom. 🙂
  • A keresgélés, tájékozódás időt igényel, így igyekszem rászánni annyit, amennyit szükségesnek érzek, nem kapkodok.
  • Rendszerint egyszerre több kötetet rendelek, mert így jobban megéri, például egy bizonyos összeghatár felett ingyenes szokott lenni a kiszállítás.
  • Ha a fentiek ellenére sem sikerült jól választani, és csalódást okoz az átvett könyv, általában tizennégy napon belül elállhatunk az interneten bonyolított vásárlástól, és visszaküldhetjük a kötetet. (Tudom, ez macerás: becsomagolni, postára menni, feladni a küldeményt, majd várni a pénz visszaérkezését… Alternatív megoldás: ha úgy gondoljuk, van olyan ismerősünk, akinek tetszhet a könyv, visszaküldés helyett el is ajándékozhatjuk neki.)