Papucs orrán pamutbojt

„Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismeritek? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan. Bámulatosan tudja változtatni az alakját. Ha akarja, olyan mint a szőrpamacs vagy paróka, vagy egyujjas, kifordított bundakesztyű, vagy szobafestő ecset, vagy papucs orrán pamutbojt.” Van valaki Magyarországon, aki ne fújná kívülről ezt a néhány mondatot? Legalább annyira megy sok-sok év múltán is, mint a Nemzeti dal… vagy még jobban.

Sokan talán csak a tévéből, rajzfilmként ismerik Csukás István felejthetetlen Pom Pom-történeteit, de ezek a mesék könyv alakban is megjelentek.

Pom Pom, Picur, Gombóc Artúr kedves, régi ismerősök – talán a fiamnak is azok lesznek

Nekem gyerekkoromban volt szerencsém két kötetet is a polcomon tudni a sorozatból, s a mai napig ott vannak. Tavaly próbálkoztam velük először, kisfiam meghallgatta, figyelt, de különösebb hatást nem gyakorolt rá. Viszont most, az utóbbi hetekben ismét előkerült Pom Pom – és elsöprő sikert aratott. Úgy tűnik, most jött el a megfelelő pillanat, most érett meg a gyermekem erre a történetre. A két régi saját könyvön kívül kihoztunk még egyet a könyvtárból, amelyben több mese – egészen pontosan nyolc – is olvasható Pom Pomról, Picurról, Gombóc Artúrról és a többiekről. (És a legnagyobb videómegosztónak köszönhetően a rajzfilmek is látókörünkbe kerültek, hétvégente egy-két epizódot ebből is „elfogyasztunk”.)

Az írásokat Sajdik Ferenc szintén jól ismert, vidám illusztrációi díszítik, amelyekről azt mondta a fiam, hogy olyanok, mintha egy gyerek rajzolta volna őket. 🙂 Sajdik Ferenc talán éppen gyerekfejjel gondolkodott, amikor a rajzasztalon is megszületett a Hangutánzó Nyivákoló, Durrbelebum vagy a Madárvédő Golyókapkodó figurája. Mindenesetre e képi világ megtalálta az utat a gyerekek lelkéhez, s ma már – a rajzfilmeknek is köszönhetően – elválaszthatatlan a történettől.

Csukás István meséit sokszor méltatták már, nem véletlenül. Megkerülhetetlen, emblematikus alakja a mai magyar gyermekirodalomnak. Öt-hat éves kortól – leginkább, amikor a kicsinyünk megérik rá – bátran rábízhatjuk magunkat és gyermekünket a meséire. A Pom Pom-történetek – hasonlóan más meséihez – tele vannak ötlettel, fantáziával és szívvel, s mindemellett Csukás István kiválóan ért a gyerekek nyelvén.

A képen szereplő két kisebb méretű, régi kötet még a nyolcvanas évekből származik, de ma is kapható ez a sorozat. A nyolc történetet tartalmazó Pom Pom újabb meséi 2017-ben jelent meg ugyancsak a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.