Szuperhős a történelemből

Ha azt mondom, szuperhős, vajon ki jut eszedbe? Superman vagy Pókember? Vagy hétköznapi hősök, orvosok, tűzoltók, mentők? Férfiak vagy esetleg nők is? Macskanő? Vagy Lara Croft? Vagy a szomszéd ötgyermekes édesanya?

Vibók Ildinek Zrínyi Ilona jutott eszébe, s ha a fiatal olvasó – történelmi ismeretek híján – nem értené, miért, magyarázatot kaphat  abból a meseregényből, amelyet nemrég olvastunk, s amelynek címe: Zrínyi Ilona, vagyis amit az igazi hősökről feltétlenül tudni kell…

A modern külső igazi mai sztorit rejt – történelmi főszereplővel

A kötetben két, ízig-vérig mai gyereknek egy valódi szuperhős segítségére van szüksége, hogy kiszabadítsa bácsikáját a gonosz mozihős fogságából, csakhogy a kölcsönzőben egyetlen hagyományos szuperhős sem áll rendelkezésre. Ám a szakembernek eszébe jut Zrínyi Ilona, aki ugyan nem a legmodernebb, de annál valódibb hős volt a maga korában. S hogy bizonyítsa, érdemes megbízni az egykori fejedelemasszonyban, elmeséli történetét, mégpedig olyan színesen, hogy jómagam is – aki azért többé-kevésbé ismerte Zrínyi Ilona életének főbb állomásait – rácsodálkoztam, milyen okos, bátor és fantasztikus személyiség volt ő.

Zrínyi Ilona tehát belép a mesébe, és csodálatosan alkalmazkodik a huszonegyedik századhoz. Remek ötleteivel segíti a gyerekeket abban, hogy megtalálják nagybátyjukat. Vibók Ildi nagyszerűen eljátszott a gondolattal, hogyan viselkedne ma ez a rendkívüli asszony. Arra is ügyelt, hogy beszédstílusa régies legyen – azon túl, hogy így hitelesebb, gyarapítja a kis olvasók szókincsét is –, s magam is elmosolyodtam azon, ahogy az újabb találmányokra lelkesen rácsodálkozik elképzelt figurája. Karcsú alakja ugyan az én fejemben – ismerve a róla készült ábrázolásokat – kicsit asszonyosabb, kerekebb volt, mint ahogyan az a könyvben megjelent, de ez az apróság nem zavart. (A régi ruhák egyébként is simán mutathatták több kilóval többnek, s a festmény nem fotó.)

A sztori bővelkedett izgalmakban, a fiam kíváncsian követte estéről estére a tizenhét – nem túl hosszú – fejezetből álló történetet. Ahogy lenni szokott, az is kiderült, hogy a látszat gyakran csal: nem mindenki gonosz, aki elsőre annak tűnik, s nem feltétlenül jó az, aki korábban ezt a benyomást keltette bennünk, a nyámnyila lehet bátrabb, mint azelőtt sejtettük, a filmbeli szuperhős pedig valójában gyáva.

A kisiskolás korosztálynak készült – hétéves kortól ajánlott – kötetben nem az illusztrációk dominálnak, Alács Anna vidám, különleges hangulatú rajzai diszkréten kísérik a történetet, nem vonják el a figyelmet az izgalmas eseményekről, a szövegről. A Csimota Kiadó egészen friss, 2021-ben kiadott kötetét magam is főleg ennek a korosztálynak javaslom. A kicsit nagyobbak már önállóan is olvashatják, de én még egy felsősnek is kezébe adnám, főleg ha éppen Zrínyi Ilona időszakáról tanul történelemből.

Felnőttként is élveztem az olvasást, és örültem annak, hogy ez a mese megismertette a fiammal Zrínyi Ilona történetét. Aha-élményt váltott ki belőlem: soha nem gondoltam még így rá, de ő valóban igazi szuperhős volt. Megérdemli, hogy emlékezzünk és így emlékezzünk rá.