Utazás a zenék birodalmában

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy vagány királylány, aki nem elégedett meg a könyvízű tudással, hanem útnak eredt, hogy felfedezze Harmónia teljes birodalmát és megtalálja a hangját. Közben bejárta Folkia, Impró, Poppia és Klasszika vidékét, megismerkedett ezek népével és zenéjével. És nem csak ő, mi is, miközben olvastuk a kalandjait.

Tarr Ferenc Harmónia, a zenék birodalma című könyve egyszerre nagyon szórakoztató és ismeretterjesztő jellegű. Vagy mondhatnám úgy is, ilyen szórakoztató ismeretterjesztő könyv ritkán kerül a kezünkbe. Miközben fordulatos, izgalmas sztorit követünk, rengeteg zenei fogalommal, hangszerrel és zeneszámmal ismerkedhetünk meg. A háttérinformációk a margóra kerültek, így nem zavarnak minket a történet olvasása közben, ugyanakkor bármikor megnézhetjük egy-egy szakkifejezés magyarázatát – vagy később is visszalapozhatunk.

A figyelemfelkeltő borító hasonlóan részletgazdag tartalmat rejt

Nem értek a zenéhez, de laikusként alaposnak, mindazonáltal jól érthetőnek találtam a leírásokat, illetve az egyes területek bemutatását. Teljességre nyilván nem törekedhetett a szerző, hiszen hatalmas témát ölel fel, de be- és áttekintésre tökéletes ez a könyv. Én magam is sokat tanultam belőle, például olyan hangszerekkel is találkoztunk, amelyekről az életben nem hallottam még.

Az alkotás komoly erőssége az a gazdag zenei szemelvény, mely a kiadó honlapján érhető el. A zeneszámok meghallgatása egyébként jelentősen megnöveli az olvasási időt, ezzel érdemes számolni, de akkor sem történik semmi, ha nem hallgatunk meg mindent egyszerre, hiszen ezekhez a zenékhez később is bármikor visszatérhetünk.

Nagyon hasznosnak találtam a könyv végén a palota rajzát, szemléletesen mutatja be az egyes zenei stílusok egymáshoz fűződő viszonyát, helyét a rendszerben. Természetesen ezekhez is tartoznak meghallgatható példák.

Annak ellenére, hogy királylány a főhős, a fiam egyetlen percig sem tiltakozott, hogy a mese „lányos” lenne. Nem is volt az, inkább kalandos, fordulatos, én teljes mértékben uniszexnek találtam.

Meg kell említenem Baranyai (b) András vidám és ötletes rajzait is, ezek segítették jobban megismerni a helyszíneket, hangszereket, ismert zenészeket és általában az egyes tartományokban uralkodó légkört. A könyv szép példája több művészeti ág – képzőművészet, zene és persze irodalom – összefonódásának, egymást erősítő hatásának.

A Pagony Kiadó jóvoltából 2021-ben megjelent, szép kivitelű kötet érdekes és hasznos olvasmány, elsősorban a kisiskolás korosztály számára. Első körben közös családi olvasásra ajánlom, mert egyedül még nehéz lehet a kevésbé rutinosan olvasó gyerekeknek, viszont garantáltan sokat tanulhatnak az idősebbek is belőle, és egy percig sem unatkoznak majd, hála a történetnek és a különböző zenéknek. Közben akár a saját régi kedvenceinket is megmutathatjuk a gyerekeinknek. 🙂