Babalátogatóba könyvet

A könyvek forgatását nem lehet elég korán kezdeni. Mi újabban – vagyis az utóbbi két-három évben – babanézőbe is könyvet viszünk ajándékba. A legutóbbi alkalmakkor leporellókat, illetve kemény fedeles köteteket választottam, de egy pihe-puha baba- vagy fürdőkönyv is sikert arathat. 🙂

Tavaly szeptemberben például Szabó Magda Ki hol lakik? című könyvecskéjét vittük ajándékba egy akkor féléves kisfiúnak. (Sajnos arról nem készítettem fotót, e blogbejegyzés ötlete csak később jutott eszembe.)

Hogyan választok?

Jellemzően igyekszem klasszikus szerzők műveit ajándékozni az egészen kicsi gyerekeknek. Ha nincs nagyobb testvér, akkor a legismertebb leporellók – többek között József Attila: Altató, Móricz Zsigmond: A török és a tehenek, Arany János: Családi kör – közül viszünk. (Ezek általában mindig kaphatók a nagyobb könyvesboltokban.)

Öt klasszikus vers és mese leporellóként, bármelyik szuper ajándék lehet

Ha a baba már nem az első gyerek a családban, akkor van rá esély, hogy ezek a nagyon ismert kötetek már megvannak, így kevésbé felkapott olvasmányt próbálok találni, de csakis olyan minőségű alkotást veszek meg, amilyet a saját gyerekemnek is megvásárolnék.

Remélhetőleg ezzel az aprósággal is hozzájárulunk ahhoz, hogy a megajándékozott gyermek idővel megszeresse a könyvek és a mesék világát, majd pár évvel később az olvasást. 🙂