Egy imádnivaló kutya barangolása

Ha kutya van egy ifjúsági vagy gyerekkönyvben, az már valószínűleg fél siker. Ha még hozzátesszük, hogy a főhős ezúttal egy gyönyörű és okos skót juhászkutya, és ma már klasszikusnak számító regényről van szó, akkor bizonyára sokan rájönnek, mit olvastunk a közelmúltban: Eric Knight Lassie hazatér című kötetét.

Ez a könyv számomra is újdonság volt, most olvastam először. A történetet természetesen ismertem, hiszen több film és tévésorozat is készült belőle, és ezek közül legalább egyet jómagam is láttam, emlékeim szerint valamikor a kilencvenes években. A gyermekem viszont még nem találkozott ezzel a sztorival.

Szeretet, hűség, kitartás – ezek az értékek fémjelzik a történetet

Az elbeszélés tempója természetesen nem olyan pörgős, mint a kétezres években született alkotásoké – ezt már megszokhattuk a huszadik században írt regények esetében –, mégsem találtuk sem vontatottnak, sem unalmasnak egyik részét sem. Pedig – ha belegondolok – maga a cselekmény két-három mondatban összefoglalható; ebből kerekített Eric Knight csaknem kétszáz oldalas regényt. Elképesztően ügyesen adagolja a (táj)leírásokat, a párbeszédeket, mindig mindenből annyit, amennyi éppen kell ahhoz, hogy az olvasó minden szükséges részletet megismerjen, de ne unatkozzon. Azt hiszem, erre mondják, hogy egyszerű, de nagyszerű.

Lassie-t azok is szívükbe zárják, akik nem kutyarajongók. Hűsége, intelligenciája, bátorsága csodálatot ébreszt a szívünkben, és szívből szorítunk neki, hogy elérje célját, és visszataláljon gazdáihoz. Sajnos a regény címe lelövi a poént, összefoglalja ugyan a lényeget, de el is árulja a befejezést – ez az egyetlen dolog, amibe bele tudok kötni. Talán több izgalmat rejthetne ez az egyébként igen kalandos utazás, ha nem tudnánk előre, hogyan ér majd véget.

A történetből sok mindent megtudhatunk a harmincas évek Nagy-Britanniájáról. Nem csupán Lassie gazdáival ismerkedhetünk meg, hanem rövidebb-hosszabb időre bepillanthatunk azok életébe is, akikkel a kutya kóborlása során találkozik. Akárcsak a valóságban: sokféle személyiséggel, foglalkozással és élethelyzettel találkozunk. A regény végén aztán megnyugtatóan rendeződik nem csupán a kutya, hanem a napi megélhetésért küzdő gazdáinak sorsa is.

A Lassie hazatér csodálatos érzékenységgel és részletességgel ábrázolja ember és állat kapcsolatát, s azt is megtanítja az ifjú olvasónak, hogy soha ne adja fel a célját, az álmait.

A Móra Könyvkiadó Móra Klassz sorozatában 2020-ban jelent meg a mi példányunk, Thurzó Gábor kiváló fordításában. Pozitívum, hogy a könyv végén egyoldalas bemutatást találunk a szerzőről, és az idegen nevek kiejtését is bemutatja egy lista.

Szívből ajánlom a regényt nemtől függetlenül, 9 éves kortól bármeddig. Önálló olvasásra vagy téli estéken összebújós családi felolvasásra is. 🙂