Egy régi kedvenc apa könyvespolcáról

Nem csak anya, apa könyvespolca is kincsesbánya lehet. Különösen akkor, ha mindannyiunk gyerekkori kedvencét, a kisvakondot is megtaláljuk rajta. 🙂

Zdenek Miler és Eduard Petiska Volt egyszer egy kisvakond című, 1981-es, pozsonyi kiadású kötete két – ma már jól ismert – történetet tartalmaz a kedves kis állatról. Az elsőből megtudhatjuk, hogyan szerzett a vakond nadrágot, a másodikban pedig szoríthatunk neki, hogy sikerüljön autót építeni.

Volt egyszer egy vakond
Volt egyszer egy vakond – 1981-ből

A kisvakonddal először rajzfilmen találkozott a fiam, mégpedig A vakond autója című történettel, amelyik nagyon hasonlít a könyvben lévő sztorihoz, de azért nem teljesen ugyanaz. Járművekért rajongó gyermekem szívébe villámgyorsan belopta magát a csehek mesesztárja, így nem volt kétségem, hogy ez a kötet sikert arat-e nála. Jött, látott, győzött – és heteken át folyamatosan olvastuk. Nemcsak az autós, hanem a nadrágos mesét is nagyon megszerette.

Bár a szövegből nem mindig egyértelmű, hogy éppen a vakondot vagy az elbeszélőt halljuk-e, ez csak engem zavar kicsit, a fiamat láthatóan nem. Ellenben sok és nagy kép található az oldalakon, s viszonylag kevés írás, így középhaladóknak – azaz oldalpáronként egy-két percet, illetve picit hosszabb, tíz-tizenkét perces meséket már türelmesen végigülő gyerekeknek – bátran elővehető.

A nadrágos történetből megtanulta a gyermekem, hogy a gólya azt mondja, kelep, kelep, hogy a lenből vásznat lehet készíteni, hogy mire való a szövőszék. Az autós mesében sorra vehettük az alkatrészeket, de a kedvenc része egy mondás lett: „Próba, szerencse.”

Habár a könyvet 1981-ben Pozsonyban adták ki, Magyarországon is kapni lehetett. Mint a kötet végén olvasható: „Megjelent a Magyar Népköztársaság és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság közös könyvkiadási egyezményének keretében. Készült 70000 példányban a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, Budapest részére a Madách Könyvkiadó, Bratislava gondozásában.” Ötvennégy forintba került. 🙂

Ma számos kisvakondos könyv közül válogathatunk a boltokban, a nadrágos és az autós történet is megvásárolható frissebb kiadásban.