Generációk kedvence: Boribon

Boribon és Annipanni akkor érkezett meg az életünkbe és a könyvespolcunkra, amikor a kisfiam kétéves volt. Az egyszerű, könnyen követhető történeteknek, a bájos illusztrációknak, továbbá annak a ténynek köszönhetően, hogy oldalpáronként nem túl sok szöveg található, a sorozat gyorsan belopta magát a szívünkbe.

Boribon lányoknak és fiúknak egyaránt kedvencévé válhat

Marék Veronika köteteivel – mondhatni – biztosra megy az ember. A Boribonról és Annipanniról szóló sorozatnak nem csak a szövegét írta, a rajzok is az ő keze munkáját dicsérik. Sokan elemezték az utóbbi években Annipanni szerepét, illetve a medvebocshoz fűződő kapcsolatát, én most nem bocsátkozom pszichológiai elemzésbe, hiszen nem értek hozzá, viszont leírom, miért szerettük meg ezt a könyvsorozatot. 🙂 (Hozzá kell tennem, hogy nem olvastuk az összes kötetet, a benyomásaink a meglévő néhány mese alapján alakultak ki.)

  • Kétéves kor körül bátran elővehetjük – ebben az életkorban már általában nem kell féltenünk a papírt sem gyermekünk kezétől.
  • A történetek egyszerűek, könnyen követhetőek, mégsem érzem bugyutának felnőttként sem.
  • Nyelvezete, mondatszerkesztése egyszerű, de semmiképpen nem primitív.
  • Aranyosak a rajzok.
  • Szerethetőek a figurák.
  • Kevés szöveg jut egy oldalpárra, így türelmetlen, lapozni vágyó gyerekkel is van esély elolvasni a mesét.
  • A történetek szelídek, erőszakmentesek.
  • Bónusz: a szöveg nagy betűmérete. Ez segíthet azoknak, akik esetleg nem látnak olyan jól – például a nagyszülők –, valamint pár év múlva újra elővehetjük, amikor olvasni tanul utódunk. (Vagy a betűkkel ismerkedő nagyobbik gyerek felolvashatja a kicsinek.)

A történetfolyam előzménye Marék Veronika egyik korai kötete, a Boribon, a játékmackó, melyben egy testvérpár – orvosost játszva – felvágja Boribon hasát, majd amikor a plüssállat eltűnik, keresésére indul. E figurából született meg később a sorozat kedves mackója.

Az „elő–Boribon” a Móra Könyvkiadónál jelent meg, ma is kapható, míg az újabb sorozat a Pagony jóvoltából érhető el jelenleg az üzletekben. Boribonból találunk már babáknak készült lapozgatót is, így még hamarabb megkezdhetjük az ismerkedést. A kicsit idősebbeket pedig diafilmmel, társasjátékkal, Boribon plüssmackóval, sőt táskával és CD-vel is meglephetjük.

A Boribon-sorozatot Maszattal együtt ajánlhatom első „papíros” olvasmánynak.