Mesekönyv egyetlen példányban

Egyedi, saját készítésű ajándékkal leptem meg a fiamat tavasszal a nyolcadik születésnapján. Hogy ennek mi köze az Olvass mesét! oldal tematikájához? Nagyon is sok, hiszen a meglepetés nem más volt, mint egy egyedi mesekönyv, amelynek szövegét én írtam.

Nem új meséket kreáltam, hanem régebbieket vettem elő: azokat, amelyeknek az öreg autó a főhőse, a fiam ugyanis nagyon szereti ezeket a történeteket. Összesen öt mesét írtam korábban az öreg autóról – ezek olvashatóak is a blogon –, s ezeket tettem bele a készülő könyvecskébe. Az illusztrációkat saját fényképeink szolgáltatták (a családi archívumunkban bőven találhatóak járműves képek, hála a fiam rajongásának).

A tartósság érdekében kemény borítással készült a kötet

A szöveghez igyekeztem könnyen olvasható betűtípust választani, és jó nagy, tizenhatos betűméretre állítottam, a címeket pedig tizennyolcasra. Próbáltam nem túl sok szöveget bezsúfolni egyetlen oldalra, inkább szellős elrendezésre törekedtem. A célom az volt, hogy majd kezdő olvasóként is könnyen boldoguljon a kötetecskével a gyermekem, s egyáltalán kedve legyen levenni a polcról.

A könyvet magam állítottam össze a CEWE szerkesztőfelületét használva, s a könyv CEWE fotókönyvként látott napvilágot egyetlen példányban. (Ez nem a reklám helye, a CEWE nem támogatta sem a könyvecskémet, sem ezt a blogposztot. Csupán azért írtam le, hogy teljes képet kapjatok, hogyan készült az ajándék, és esetleg Nektek is ötletet adjon.)

Igyekeztem kezdő olvasó számára is könnyen követhető betűtípust és -méretet választani

A fiam meglepődött, amikor kicsomagolta az egyedi könyvet, de láthatóan örült neki. Hozzáteszem, azért kapott más, „hagyományos” könyvet is a szülinapjára, többet is. Viszont aztán ez e különleges, neki készült darab volt az első, amelyet esti olvasmánynak kiválasztott közülük. Egyelőre még én olvastam fel neki, de talán hamarosan már önállóan is megbirkózik vele. 🙂