Meseszó a betegágy mellett

Hosszú ideje csend van a blogon, aminek egyszerű, banális oka van: az influenza. Először – január második felében – a gyermekem szedte össze az oviban (végig is ment a csoporton), aztán február első felében én kerültem sorra. (Jellemző módon nem a fiamtól kaptam el, hanem az ő gyógyulása után feltehetően a munkahelyemen, ahol viszonylag sok ember dolgozik egyetlen légtérben.)

Őszintén bevallom, a betegen töltött napok alatt nemhogy írni, de felkelni sem volt erőm. Így azokat a meséket sem sikerült gépre vetnem, amelyekkel pár héttel korábban a gyermekemet szórakoztattam, míg ő az ágyban fekve próbálta legyűrni a lázat és a rosszullétet. Voltak olyan órák, amikor még mesét nézni sem volt kedve/ereje, csak feküdt… Megsajnáltam, és hogy eltereljem a figyelmét a betegségről, mesélni kezdtem neki – fejből, improvizálva. Ez még akkor is jöhetett, amikor semmi máshoz nem volt energiája. Sokszor egymás után mondtam, mondtam a hirtelenjében kitalált meséket, akár egy órán át is – olyankor jobbára már elment a hangom. Ő pedig akár egy órát is türelmesen várt arra, hogy anya tudjon jönni mesélni – mert betegápolás közben dolgoznom is kellett időnként.

Sajnos nem jutott eszembe a telefonomra rögzíteni az elmondott történeteket, s mire lett volna időm leírni őket, én magam is megbetegedtem. Eltelt két hét, és sajnos egy csomó sztorit elfelejtettem a januárban elmondottak közül. 🙁 A tanulság megvan: máskor indítsam el a hangrögzítést a telefonon, hátha születnek később még felhasználható ötletek. De van egy-két mese, amelyik megmaradt a fejemben, ezeket igyekszem most már mielőbb megírni és közzétenni. Hátha más gyermek gyógyulását is segíthetik ezek a történetek.