Óriások az éjszakában

Mit tennél, ha egy éjszaka, mikor nem tudsz aludni, kinéznél az ablakon, és megpillantanál egy óriást? S ha ráadásként ez az óriás benyúlna az ablakon, és a kezével kiemelne téged az ágyadból? Nos, Szofi, a nyolcéves árva sikított. (Amire meglepő módon senki nem ébredt fel az árvaházban – de ezt persze csak én, a kötekedő felnőtt mondom.) Aztán villámgyorsan alkalmazkodott, ismeretséget kötött az óriással, és megmentette a világot az emberevő fenevadaktól.

Roald Dahl A barátságos óriás című könyvében mindez persze nem ilyen gyorsan történik: a helyzetfelismerés után terveket kell kiötleni, végül ezeket megvalósítani, miközben legyőzzük a felbukkanó akadályokat. Közben együtt gondolkodunk Szofival, mi is megkedveljük a jószándékú HABÓ-t, csóváljuk a fejünket a főkatonák butaságán meg szűklátókörűségén, és Szofival még az angol királynő hálószobájába is bejutunk. Kalandkedvelőknek kihagyhatatlan ez a klasszikusnak számító ifjúsági könyv!

Szokatlan barátság történetét követhetjük nyomon

Nem lehetett könnyű munka lefordítani, de minden elismerés megilleti a magyar változatot jegyző Nagy Sándort: a szöveg tele nyelvi humorral, kitalált kifejezésekkel (hopfüzsgő és ropipopp) is gördülékeny és élvezetes.

Maga az akció – az emberevő óriások elfogása – a kötet terjedelméhez képest talán túl kevés helyet kapott, így viszont a hangsúly egyértelműen Szofi és a HABÓ barátságának kialakulására és megszilárdulására tevődik. Ezt pedig rendkívüli részletességel és érzékenységgel mutatja be az író.

Külön örültem az epilógusnak, melyben megnyugtatóan rendeződik a szereplők sorsa. Csupán az zavarta meg a történetet mindvégig érdeklődéssel hallgató fiamat, hogy a végén a HABÓ felcsap írónak, s ez, amit a kezünkben tartunk, az első könyve. A mi kiadásunk végén pedig ott egy kép az íróról, aki bizony nem tűnik óriásnak. Ez bizony igényelt némi magyarázatot, mire gondolt a költő (író bácsi).

Quentin Blake egyszerű, fekete-fehér rajzai kiválóan illenek a történethez, finoman kiegészítve a szöveget. Többre nincs is szükség. A mi kiadásunk 2021-ben a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg.

A regényt kilencéves kortól ajánlom – mikor már biztosan nem rémíti meg a gyereket az emberevő óriások megjelenése –, és először inkább közös olvasásra. A sztori fiúknak és lányoknak egyaránt tetszhet – annak ellenére, hogy a főhős kislány. Nálunk mindenesetre így is sikert aratott. 🙂