Szabad, mint a madár

Mi sül ki abból, ha két író egymásnak passzolgat egy születő történetet? Nos, ha egy hullámhosszon vannak, akkor meglepően egységes ifjúsági regény kerülhet ki a klaviatúrájuk alól. Legalábbis ez történt A négy madár titka című regény esetében. Két jól ismert, kortárs, ifjúsági szerző, Berg Judit és Kertész Erzsi pontosan így írta meg a szóban forgó könyvet, s az izgalmas vállalkozás végeredménye lebilincselő, kisiskolásoknak szóló krimi lett, melyben Kiki a barátja, Gerda és annak nagypapája után nyomoz, akik nyom nélkül eltűntek.

Nem kell semmi rosszra gondolni, a történetben a mindenre elszánt rosszfiúknak nincs alkalmuk olyan tetteket elkövetni, melyek még nem a célkorosztálynak valók. Követnek, megfigyelnek, Kikit ugyan egyszer elrabolják és bezárják, valamint a nagypapa irodáját többször átkutatják egy csodás találmány után, de ennél súlyosabb dolgok nem történnek. Viszont a végén természetesen pórul járnak – de ezt talán írnom sem kell.

A borító tetszetős, belül néhány kisebb grafika található

Ellenben bőven akadnak megfejtendő rejtélyek: egy különös ládika, a benne található kulcs, egy feladványokkal teli versike, őrangyalként vigyázó szobor, a már említett találmányt tartalmazó furcsa tégelyek – és egy veréb, amely állandóan felbukkan Kiki körül, sőt a veszélyekre is hangos csipogással figyelmezteti őt. A végére persze minden kiderül és megoldódik, de addig együtt gondolkodhatunk Kikivel.

Közben pedig azt is megtapasztalhatjuk, milyen lehet madár lenni – ki ne álmodozott volna erről legalább egyszer életében? Szabadon szállni, a magasból látni a világot…

A fejezetek – szám szerint negyvenhat van belőle – rövidek, pörgősek, így a kötet körülbelül harmadikos kortól önálló olvasásra is kiválóan alkalmas, de akár felsősök is érdekesnek találhatják.

Az illusztrációk Bernát Barbara munkái – a hangulatos borító után belül csak néhány fekete-fehér, többnyire madarat ábrázoló rajz található. Őszintén szólva a mutatós borító után én belül is el tudtam volna képzelni egy-két gazdagabban illusztrált oldalt, de ez természetesen nem von le semmit a sztori élvezhetőségéből. A mi példányunk a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg 2021-ben.