Izgalmak egy hógömbben

Kaland, veszély és egy csapat bátor iskolás: remek, kisiskolásoknak való olvasmány Kertész Erzsi Panthera – A hógömb fogáságában című ifjúsági regénye. Mi közösen olvastuk (azaz én olvastam fel a fiamnak), de a rövid fejezeteknek és a pörgős, ugyanakkor jól érthető cselekménynek köszönhetően harmadikos kortól és némi rutinnal önálló olvasásra is ajánlom.

A történet ötletes és lebilincselő, a gonosz szereplők beszélő nevei (Meredek János, Havasi Lavínia) humorosak és találóak, a karakterek kidolgozottak. Nekem Rozika, a portás volt a kedvencem, kevés sztereotípiával és sok kurázsival – bár az elég hihetetlennek tűnt, hogy néhány óra ismeretség után ott marad a hegyen Mihállyal. Néhány furcsaság nekem, a felnőttnek egyébként is szemet szúrt (például eltűnik egy hegy, ezt nem veszi észre a világ?), azonban a célközönség, a gyermekem egyetlen pillanatra sem akadt fenn ezen. Noémi előtt is több menekülési lehetőséget láttam – a nagyterem üvegajtaján többször is lehetősége lett volna kimenni és segítséget hívni –, mégsem élt vele. Vajon miért nem? Ezek a gondolatok viszont csak bennem ötlöttek fel, a fiamban nem.

A borító éppoly dinamikus, mint maga a történet

A veszélyes kaland során a gyerekszereplők rengeteget tanultak egymásról és önmagukról is. Kiderült, kiben milyen rejtett értékek, illetve tulajdonságok lakoznak, és hogy a mulyának tűnő lány is lehet meglepően bátor és találékony. Az izgalmas hétvége pedig összekovácsolta a kis csapatot.

A történet teljesen uniszex, mindkét nem képviselőinek egyformán jó szívvel ajánlom. A vagányabb gyerekek azonosulhatnak Gekkóval, az eminensek Helgával, a félénkek Noémivel és Virággal, az alacsonyak Kismukk-kal, a ducik pedig Vincével. Vagy választhatnak a saját karakterüktől teljesen eltérő kedvenceket is.

Kertész Erzsi a kalandok kidolgozása közben figyelmet fordított a gyerekek közti kapcsolati háló megmutatására is. Mindebben sokat segít Kismukk, aki egyes szám első személyben meséli el a különös hétvége eseményeit.

Bernát Barbara a kötethez illő, dinamikus és a figyelmet felkeltő borítót tervezett, a belső lapokon pedig hasonló erejű rajzokon villant fel fontos mozzanatokat. Abban is segít, hogy betekintést kapjunk Kismukk gondolataiba és vázlataiba, vagy a térkép segítségével könnyebben elképzelhessük, hol járnak a gyerekek. A könyv a Pagony Kiadó jóvoltából látott napvilágot 2021-ben.

Nem tudom, a Pantherától a gyerekek kedvet kapnak-e a hegymászáshoz, vagy éppen ellenkezőleg, de az tény: Kertész Erzsi jóvoltából eseménydús, lebilincselően izgalmas, modern ifjúsági regényt adhatunk kisiskolásunk kezébe. Az olvasásnak mindenképpen kiváló reklám.