Félős gyereknek zseboroszlánt!

Nem tudom, minden kisgyerek életében eljön-e az a pillanat, amikor sokkal ijedősebb, félősebb lesz, mint korábban. A kisfiam esetében így történt. Zavarta, megrémítette egy sor dolog, ami korábban egyáltalán nem. Idegen helyen az ajtócsapódás, egy hangos gép – például a fúró – bekapcsolása, zajos motorok, a szakállas és a bajuszos bácsik. Nem vagyok pszichológus, de gondolom, egyre jobban dolgozik a fantáziája…

A félelmet keltő jelenségeket igyekszünk neki megmagyarázni. Ha érti, mi miért van úgy, talán kevésbé rémül meg tőle. Azért hangos a gép, mert erős motor hajtja, az erős motornak pedig nagy hangja van. De csak zajos, nem bánt. A bajuszos és a szakállas bácsiktól sem kell tartani; azért, mert bajuszuk, szakálluk van, még nem rossz szándékúak. Lehet, hogy egyszerűen csak nem szeretnek borotválkozni. Géza bácsi is bajuszos/szakállas, mégsem ijedsz meg tőle.

Japánban valóságos kultusz alakult ki körülötte

Emellett persze – mint mindig – igyekeztem könyvet is segítségül hívni. Megvettem Marék Veronika Laci és az oroszlán című klasszikusát. A kötetben egy gyáva kisfiúról szóló mese olvasható. Laci mindentől fél, de aztán bátorságra tanítja a kis piros oroszlán. A könyv remekül olvasható kisgyerekkel, egy oldalon ugyanis nagyon kevés a szöveg, és a történetet sok kép kíséri.

Egy felnőtt természetesen beleköthet abba, hogy a helikopter és a repülő nem ugyanaz, hogy a gyáva helyett talán egy finomabb szinonímát lehetne használni, hogy este miért nincs otthon valaki Lacival, aki felkapcsolná neki a lámpát, vagy egyáltalán hogyan kerül Laci szobájába a piros oroszlán. De a könyv nem felnőtteknek, hanem gyerekeknek készült. A fiamat legkevésbé sem zavarták ezek az apróságok, szereti ezt a – kétségtelenül kedves, bájos – mesét. Én meg abban reménykedem, valamicskét ez a történet is hozzátesz ahhoz, hogy meg tudjon küzdeni a félelmeivel.

Marék Veronika mesekönyve Japánban elképesztő karriert futott be, több százezer példányt adtak el belőle a hatvanas évek óta, igazi kultusz alakult ki körülötte. Természetesen itthon is megtalálható a könyvesboltok kínálatában, sőt diafilmet is készítettek belőle, tudomásom szerint ez is kapható.