Ha nem a féreg szorul fába…

A jó cím már fél siker – mondják, s bizony lehet ebben valami, mert Palásthy Ágnes kötetét a címe alapján választotta ki a fiam a könyvtárban. Amikor levette a polcról, megkérdezte, mi ez, én pedig felolvastam: A fába szorult borz. Kuncogás fogadta a szokatlan szókapcsolatot, mert fába szorult féregről már hallottunk, de fába szorult borzról még soha… Az alcím szerint a könyv újabb meséket tartalmaz az erdei tisztásról, a borítón pedig mókás állatok láthatók, sőt belül is ők köszönnek ránk. A fiam rögtön jelezte is szándékát: „Vigyük!”

A fába szorult borz
Vidám hangulat, szeretetteljes légkör  jellemzi a kötetet

A kötet nem okozott csalódást, kedves történeteket kaptunk, amelyeknek hősei erdei állatok – akik viszont nagyon emberi módon viselkednek, hol inkább az állatokra jellemző, hol pedig emberi környezetben előforduló szituációkban. A nyuszi nem fér a testvéreitől otthonukban – ez átlagos emberi lakásban nehezen elképzelhető. Az már viszont nagyon is, hogy a kishúg kölcsön veszi a játékbabát, a nővérnek pedig ez nem tetszik. Az állati létből kiinduló történetek is – például a víz elönti a vakond odúját – emberi csavart kapnak: a vakond a díjait próbálja menteni, és nagyon szomorú, amikor nem sikerül.

A történetekben segítőkész, kedves, jó szándékú állatok sora bukkan elő, összetartó közösséget ismerhetünk meg az erdei tisztás lakóiban. Ugyanakkor e figurák nem tökéletesek, vannak rossz tulajdonságaik, követnek el hibákat. Talán éppen ezért szerethetők annyira. Az írások mesélve tanítanak alapvető emberi értékekről, szeretetről, elfogadásról, segítőkészségről, problémamegoldásról.

A nyelvezet kellemesen egyszerű, könnyen követhető gyermekek számára is. A történetek „in medias res” indulnak, azaz a szerző rögvest belevág a közepébe, amin a gyermekem kicsit elcsodálkozott –  „Furán kezdődnek” –, de ez sosem ment az érthetőség rovására, ellenben lendületes cselekményvezetésnek lehettünk tanúi, s megvolt az az érzés, hogy modern mesét olvasunk.

A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent kötetben hét mese található, közepes hosszúságuk miatt akár esti mesének is jó választás. Szőnyi Gergely vidám illusztrációi egészítik ki a szöveget. A könyvet az óvodás, kisiskolás korosztálynak szánták.