Retró gyűjtemény ovisoknak

Emlékeztek még a Dörmögő Dömötörre? A hetvenes-nyolcvanas évek – ma már talán ikonikusnak mondható – gyermekújságja volt. A múlt idő azonban helytelen, mivel a lap ma is létezik. 🙂 Csak mostanság már számtalan konkurense van, és nem az egyetlen, kicsiknek készített magazin.

Hogy miért jutott mindez az eszembe? Van egy régi kötet a könyvespolcomon. A Minerva adta ki 1982-ben a Dörmögő Dömötör megalapításának huszonötödik évfordulójára. Az eltelt negyedszázad – 1957–1982 – legszebb, legjobb verseiből, meséiből, játékaiból készült gyűjteményes kötet a Dörmögő Dömötör meséi címet viseli. Nagyon szerettem gyerekkoromban, sokat forgattuk, így nem kevés lap kijár belőle, ragasztani is kellett. 🙂

Retró és kedves: Dörmögő Dömötör meséi

Nemrég ezt a könyvet vettem le a polcról a kisfiamnak, ebből olvasgattunk verset is, mesét is. Tény, hogy a történetek egy része ma már menthetetlenül retró, sőt elavult (például az a versike, amelyikben piros zászló készül november hetedikére :-)), de a többség ma is élvezhető, értelmezhető, továbbá találunk klasszikusokat is, például Móra Ferenc, Szabó Lőrinc, Nemes Nagy Ágnes és Zelk Zoltán műveit.

A kisfiam Marék Veronika Áruházi történetét kérte többször is: ebben egy kisfiú elmegy az áruházba édesanyjával, és miután megvásárolják a vágyott játékot, dzsekikeresés közben Zsolti elkeveredik. Én a nyolcvanas évekbeli áruházakat látom magam előtt, miközben olvasom, a kisfiam fejében nyilván más mozi forog. 🙂 A játék mentőautó és a mozgólépcsőzés viszont kellően érdekesnek bizonyult egy huszonegyedik századi gyereknek is.

A sötétben félő kislány, a palacsintát sütő Dörmögőék, a fogorvost meglátogató mackó vagy a barátait érdekből új pajtásokra cserélő óvodás meséje ma is megállja a helyét – hogy csak néhányat ragadjak ki a több mint kétszáz oldalas kötetből. Ha a régi holmik között vagy a könyvtárban megtalálod ezt a gyűjteményt, érdemes óvodás korú gyereknek elővenni.