Nyár, játék, kalandok és palacsinta

Mihez kezdhetünk olyan hűvös, esős nyári napokon, mint amilyenek mostanában köszöntöttek ránk? Természetesen olvassunk! Vagy olvassunk fel a gyerekeknek valami igazán nyárias kalandot! Az elmúlt hetekben a kiskamasz korosztálynak ajánlottam ehhez könyvet, de természetesen az óvodások sem maradhatnak ki. Mert természetesen nekik is van táborozós kötet. 🙂

Vadadi Adrienn A Palacsinta tábor című művét még évekkel ezelőtt olvastam fel a fiamnak, de adós maradtam az ajánlóval, pedig a gyerekem élvezte a nyári ovis meséket (ez az alcím), én pedig kedvesnek és szerethetőnek találtam ezt a könyvet. Pásztohy Panka bájos, színes rajzai pedig életre keltik a szereplőket, a hangulatos környezetet és persze az eseményeket.

A borító kedves és vidám, jól illik a kötet hangulatához

A történet szerint a – Vadadi Adrienn ovis sorozatából jól ismert (itt és itt már írtam a szériáról) – óvó néni egyhetes napközis tábort szervez a saját, patak menti házában. Segítője tizenhat éves unokaöccse, a résztvevők pedig a többi kötetnek köszönhetően már jó ismerőseinkké vált gyerekek, Dani, Peti, Lea, Dorci és a többiek. A nagyok már iskolakezdés előtt állnak (ezeket a történeteket egyébként az ősszel suliba lépők is jó eséllyel szeretni fogják még!), de vannak középsős és kiscsoportos táborozók is.

A történetek gyerekszempontból idilli kertben játszódnak, ahol kidőlt fa, homokozó, patak, sőt egy kiszuperált Trabant is a játszók szolgálatában áll. Az óvó néni kreatív programokkal szórakoztatja a kis társaságot – aranymosás, kőleves készítése, kincskeresés, horgászat, erdei kirándulás (figyelem, ezek az ötletek akár otthon is bevethetőek a nyári szünet hosszú hetei alatt!). Állatok is szerepelnek, kutya, macska, bárány, sőt egy titokzatos sárkányról is szó esik. 🙂

Természetesen vannak apróbb konfliktusok – ki játsszon a kidőlt fán, vagy miért kell a túra után mindenkinek lefeküdnie délután –, ám ezek mindig megnyugtató módon rendeződnek, ahogyan azt már ebben a sorozatban megszokhattuk. Az utolsó napon még egy meglepetés vár a gyerekekre, és az is kiderül, miért éppen a palacsintáról nevezte el az óvó néni a tábort – de ezt a poént már nem lövöm le.

Ebbe a táborba szerintem minden szülő szívesen elengedné a gyermekét, de ha már nem tehetjük ezt meg a valóságban, a kötet segítségével átélhetjük a kedves és vidám kalandokat.

A könyv a Pagony Kiadó jóvoltából jelent meg, nekünk a 2019-es második kiadás van meg.