Kalandos hajózás a Föld körül

Itt a nyár, az utazások időszaka, de sokan csak álmodhatnak a világjárásról, különösen az utóbbi másfél évben. Persze nem csupán a világjárvány, az anyagi helyzet is nagyban meghatározza, ki milyen távlatokban gondolkodhat, ha útra kelne…

Éppen ezért klassz legalább olvasni nagy utazásokról, főleg, ha sokkal kalandosabbak, mint egy szokványos nyaralás. Olyan izgalmakat megélni, mint Fa Nándornak, amikor egyedül megkerülte a Földet vitorlásával, keveseknek adatik meg. De mivel szerencsére írt róla a könyvet, kicsit mi is a részeseivé válhatunk!

A vidám borító izgalmas utazás történetét rejti

Fa Nándor Kalandjaim a Föld körül című kötetét a közelmúltban olvastuk, és el kell ismernem, mindketten nagyon élveztük: a gyerkőc meg én is. Egyszerre bújik meg benne egy izgalmas ifjúsági regény és egy ismeretterjesztő könyv. Rengeteget tanultunk belőle, én is. Például azt, hogy a Copacabanán, a világ leghíresebb strandján nem érdemes esti sétát tervezni (nem mintha az a „veszély” fenyegetne, hogy belátható időn belül eljutok oda). Vagy azt, hogy a koala meglepően nehéz állat. Vagy azt, hogy Tristan da Cunha szigetén tanácsos a lábunk elé nézni, mert könnyen tehénlepénybe léphetünk. S hogy hol van Tristan da Cunha? A könyvből az is kiderül. Szóval egy komplett földrajzórával is számolhatunk. 🙂

Közben főhősünk számára rengeteg kalandot tartogat maga az utazás is. Rejtélyes rádióüzeneteket kap, vitorlása beleakad egy halászhálóba, egy bálna letöri a kormányát, a Horn-foknál pedig olyan viharba keveredik, hogy felborul a hajó – és messze nem soroltam fel az összeset. Vele együtt izgulunk, és figyeljük, hogyan sikerül megoldania a veszélyes helyzeteket.

A Kolibri Kiadó gondozásában 2021-ben megjelent, olvasmányos kötetet egy francia karikaturista, Francois Denis illusztrálta. Az ábrák, melyek nem főszereplői a kiadványnak, inkább kellemes kísérői a szövegnek, remekül illenek az írás hangulatához. Külön értékeltük, hogy minden fejezetben megmutatták nekünk egy kis rajzolt földgömbön, éppen merre jár a hajó. (Mi azért a fiam kérésére a háromdimenziós, itthoni földgömbön is mindig megkerestük az útvonalat.)

A kiadó ajánlása szerint 8 éves kortól javasolják a könyvet, magam is 8 és 12 éves kor közé tenném a célcsoportot, habár hozzá kell tennem, hogy én felnőttként is élveztem és érdekesnek találtam (ahogy már említettem). A kötet témája miatt valószínűleg a fiúk körében arathat nagyobb sikert, de vagányabb és/vagy felfedező hajlamú lányoknál is próbálkozhatunk vele.