Nagy betűs gyerekkönyvek

Minden olvasni szerető ember életében vannak emlékezetes – „nagybetűs” – könyvek. Gyerekkötetek is. Nekem is akad, nem kevés… De most nem ezekről szeretnék írni. Hanem a szó szerint nagy betűs könyvekről. 🙂

Miért fontos, illetve jó, ha az átlagosnál nagyobb betűkkel tördelik a szöveget egy gyerekkönyvben? Nekem két ok jutott eszembe. Egyrészt így a kevésbé jól látó emberek – például a koruk okán gyakran már olvasószemüvegre szoruló nagyszülők – is el vagy még inkább fel tudják olvasni őket. Másrészt az olvasni tanuló gyerekeknek is könnyebb így gyakorolni. Akár – ha van – a kistestvérüknek is felolvashatnak, s ez a nemes feladat talán még jobban motiválja őket arra, hogy belépjenek az olvasók világába.

Úgyhogy érdemes figyelni a betűméret szempontjából is arra, hogy mely könyveket ajánlhatjuk a nagyszülőknek, ha ők olvasnak fel az unoká(k)nak. Másrészt tanácsos ezekből a kötetekből megőrizni néhányat a kisiskolás időszakra; e könyvecskék sikerélményhez segíthetik a betűkkel ismerkedő csemetét.

Saját polcainkon több nagy betűs olvasmányt találtam. Például Marék Veronika klasszikusát, a Boribon-sorozatot, továbbá Berg Judit Maszat-könyveit. Az Egmont-Hungary Kft. Thomas, a gőzmozdony-szériája ugyancsak remek választás lehet. A Gőgös Gúnár Gedeon kimondottan olvasni tanuló gyerekeknek készült, a kötet első felében találhatunk az átlagosnál nagyobb betűkkel szedett verseket, meséket. Akár a nagyszülőknek is javasolhatjuk, ha felolvasni készülnek az unoká(k)nak! Egy másik régi kötet, a Volt egyszer egy vakond ugyancsak célszerű e szempontból, valamint Szepes Mária Pöttyös Panni-könyveit is érdemes előkeresni, ha a szokásosnál méretesebb betűkre van szükség.